Zaradi trenutnih razmer se niti šolarji prve triade prihodnji teden še ne bodo vrnili v šolske klopi. Se bodo pa v šolo v torek, 5. januarja vrnili otroci s posebnimi potrebami. Dan prej se bodo po besedah ministrice Kustečeve njihovi učitelji in drugi zaposleni preventivno testirali.

Šolarji prve triade naj bi se v šole vrnili predvidoma teden dni kasneje oziroma 11. januarja 2021. Takrat bi lahko svoja vrata znova odprli tudi vrtci. Morebitno testiranje otrok pride v poštev le na željo njihovih staršev, je tudi povedala ministrica.

Kako pa se bo za šolarje dejansko odvilo, bomo še videli.

Na novega leta dan je bilo namreč opravljenih 1591 testov od tega je bilo potrjenih 388 okužb. Delež pozitivnih testov tako znaša 24,4%. 1.1.2021 je bilo zaradi covid-19 v bolnišnicah 1.111 oseb, 188 na intenzivni negi, 39 ljudi pa je zaradi covid-19 žal izgubilo življenje.

Glede na 7-dnevno povprečje potrjenih okužb je dnevno število okužb 1.437, kar nas še vedno daleč ločuje od oranžne oziroma rumene faze sproščanja ukrepov, ko bi se šolarji le lahko vrnili nazaj v šole.