Covid-19 ne prizanaša – virus se vedno hitreje širi, okuženih je vedno več. V nedeljo je bilo tako od 7.901 opravljenih testov pozitivnih 4.967 oseb ali skoraj 63% testiranih s PCR testom.

Tudi v zasavskih občinah so številke visoke – tedenski porast števila okuženih je več kot 100%

Od jutri dalje pa pričnejo veljati nove spremembe na področju odrejanja karantene, ki jih je vlada sprejela na predlog NIJZ.

Med nove izjeme pri karanteni na domu po visoko tveganem stiku s COVID-19 bodo po novem vključeni:
  • zaposleni v dejavnosti zdravstva,
  • zaposleni v dejavnosti socialnega varstva,
  • zaposleni v dejavnosti vzgoje in izobraževanja;
Naštete osebe bodo za izjeme veljale pod pogojem, da se 7 dni od visoko tveganega stika vsakodnevno testirajo s hitrim antigenskim testom in uporabljajo zaščitno masko tipa FFP2.
Izjeme bodo tudi predšolski otroci, učenci, dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih, v primeru, da je do visoko tveganega stika prišlo pri udeležbi pri izvajanju vzgojno-izobraževalne ali študijske dejavnosti. Tudi ti se bodo morali sedem dni od visokorizičnega stika vsakodnevno testirati – ne glede na cepilni status, razen če je v oddelku (skupini, razredu) potrjena okužba pri več kot 30% učencev, dijakov, študentov ali udeležencev izobraževanja odraslih in se zanje odredi karantena.
Včeraj je bilo – po podatkih covid-19 sledilnika v karanteni 5237 učencev in učenk osnovnih šol (251 oddelkov) ter 1365 dijakov in dijakinj srednjih šol (57 oddelkov).
Karantene so po besedah predstojnika Centra za nalezljive bolezni NIJZ Maria Fafangla v ogromnih številkah in obvladovanje širjenja omikrona je zelo pomembno. Tako on kot tudi minister Poklukar zato še vedno pozivata k cepljenju.