V prihodnjem tednu naj bi v Slovenijo prišli novi dve pošiljki (53.000 odmerkov) cepiv proti covidu-19. Odmerki so namenjeni za cepljenje vseh starostne skupine, starejših od 60 let.

V prihodnjem tednu bo NIJZ tako izdal cepiva Pfizerja in BioNTecha ter Moderne za druge odmerke starejših od 70 let in posebej ranljive kronične bolnike.

S Pfizerjevim cepivom bodo cepljene osebe, stare od 65 do 69 let. Na voljo ga bo za okoli 47 odstotkov naročil, nekaj cepiva Moderne pa nameravajo razdelili v večje regijske cepilne centre.

Poleg tega pa lahko NIJZ za prihodnji teden izda cepiva AstraZeneca za vsa naročila, ki so prišla za cepljenje oseb, starih med 60 in 64 let. Izvajalce cepljenja pa bodo še enkrat pozvali, da lahko cepivo AstraZeneca dodatno naročijo za starostno skupino od 65 do 69 let za tiste, ki bi želeli biti cepljeni čim prej.

Na NIJZ so pojasnili še, da bodo cepivo AstraZenece in Moderne dostavili cepilnim centrom v torek oziroma v sredo, Pfizerjevo cepivo pa v četrtek.

Slovenija je po semaforju o precepljenosti  nad povprečjem Evropske unije in hkrati med 10 najuspešnejšimi državami na svetu. In to kljub temu, da je bivši minister Gantar na podlagi mnenja svetovalne skupine za cepljenje naročal predvsem AstraZeneco, ki je bila sprva predstavljena kot najhitrejša in najcenejša možnost, a sedaj dobavlja zgolj 1/4 pogodbenih količin.

Po Gantarjevem odhodu je vodenje ministrstva za zdravje začasno prevzel Janez Janša in skupaj z ekipo na ministrstvu so v Slovenijo dodatno pripreljali še skoraj 1.5 milijona  doz Pfizer in BioNTech cepiv, kar nam omogoča sedanji nadpovprečni tempo cepljenja in kar nam bo omogočilo zadostno precepljenost odraslega prebivalstva za učinkovito zaustavitev večine epidemičnega vala do začetka poletja.