Kljub temu, da je tudi danes državni praznik, ko se načeloma nič ne dogaja, pa je z novim letom pričelo veljati nekaj novosti. Pa poglejmo:

  1.  Na meji s Hrvaško ni več kolon, saj je bilo odpravljenih kar 73 mejnih prehodov na kopnem in 12 na morski meji. Mejo med Slovenijo in Hrvaško boste sedaj lahko prečkali brez osebne kontrole, še vedno pa velja, da morate s seboj imeti osebno izkaznico ali potni list.

 2. Plačilno sredstvo na Hrvaškem poslej evri – do 15. januarja boste lahko še plačevali ali v kunah ali v evrih, potem pa plačevanje s kunami ne bo več mogoče, saj bodo evri edina uradna plačilna enota.

        3. Konec DUTB (Družbe za upravljanje terjatev bank).

        4. Podražile so se cigarete in tobačni izdelki, saj se je zvišala trošarina za vse tobačne izdelke. Kadilci pa lahko pričakujete še dva dviga med letom 2023.

        5. Cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja podjetja za obdobje od 1. januarja do konca junija 2023 omejene.

        6. Ženskam in moškim bodo po novem odmerjali odstotke za pokojnine po enotnem kriteriju.

        7. Cene vinjet ostajajo enake, se je pa zvišala cestnina za prevoz skozi predor Karavanke.

        8. V veljavo stopa ukrep ambulant za osebe brez izbranega zdravnika, ki bo veljal do konca leta 2024.

       9. Uveljavljene so nove spremembe pri dohodnini (višja obdavčitev najvišjih plač in najemnin, olajšava za mlade, sprememba pa bo tudi pri obdavčitvi kmetov in samostojnih podjetnikov).

Ali so novosti vam v prid ali ne, pa presodite sami.

 

Povzeto po: I.H. Ste vedeli? Od 1. januarja veljajo te novosti. https://siol.net/novice/slovenija/ste-vedeli-od-1-januarja-veljajo-te-novosti-595683