Ob Velenjskem jezeru pravkar poteka 29. Pikin festival

Se še spomnite male pegaste rdečelase deklice, ki nas je vse očarala s svojo neustrašnostjo in velikim srcem? Pika Nogavička s svojimi zvestimi prijatelji Tomažem in Anico, ter ljubkim opičjakom gospodom Fickom te dni ponovno osvaja male in velike. Ob Velenjskem jezeru od 23. pa vse tja do 29. septembra poteka že 29. Pikin festival, letošnja tematika pa je Kraljestvo živali.

Pikin festival, ki ga letos načrtuje in izvaja kar 30 članov odbora in več kot 200 študentov, je že pred začetkom festivalom postregel z likovnimi, fotografskimi in filatelističnimi razstavami, ki potekajo na večih lokacijah po Velenju, kot tudi ob samem Velenjskem jezeru. Osrednja razstava z naslovom Ilustracije za male in velike otroke, ene izmed najbolj priljubljenih in ustvarjalnih ilustratork Ančke Košnik Godec, je tokrat postavljena v Galeriji Velenje, moč pa si jo bo ogledati do 6. oktobra. Druge Pikine razstave so že postavljene na ogled na Velenjskem gradu, v Vili Rožle, avli Doma kulture in na velenjski pošti, možno si je ogledati razstave tudi v  Galeriji eMCe plac, ter Velenjski knjižnici, tekom teh dni pa se odpirajo še v predverju male dvorane Doma kulture Velenje in v Pikini deželi.

Organizatorji Pikinega festivala si želijo, da bi otroci in odrasli v okviru tematike Kraljestvo živali spoznavali posebnosti iz živalskega sveta – takšne, ki jih v šolskih učbenikih ni moč najti, radi bi poudarili kako pomembno je sobivanje ljudi in živali, ter se skupaj s Piko kar največ naučili o vedenju le teh.

VEČ KOT STO DELAVNIC

Ustvarjalne delavnice bodo razdeljene v tri živalska kraljestva; vodni, kopenski in zračni svet. Prizorišče ob Velenjskem jezeru bo ponovno razdeljeno na četrti, v katerih bodo obiskovalci spoznavali različne kulturno-umetniške zvrsti, pa motoriko živali, njihova bivališča in naravna okolja, si ogledali razne zanimivosti, predvsem pa aktivno preživljali prosti čas.

Kulturni del bo potekal na šestih odrih, tako ob jezeru na Polhovem in Slonovem odru kot v središču mesta. Danes jih je obiskala tudi častna gostja in glavna pokroviteljica festivala Bina Štampe Žmavc.

 

Pikin festival vsako leto v sedmih dneh obišče več kot 100. 000 obiskovalcev.

 

vir: STA