Evropski teden mobilnosti letos poteka pod sloganom »Gremo peš!«. Hoja je najdostopnejši, ter najbolj zdravem in najcenejši način premikanja. Z njo vplivamo na svoje zdravje in manj škodujemo okolju. Hojo spodbuja tudi dobro urejen javni prostor s primerno infrastrukturo, zato je Občina Zagorje ob letošnjem evropskem tednu v sodelovanju z ostalimi organi pristopila k ureditvi območja umirjenega prometa proti OŠ Čemšenik.

Občina Zagorje ob Savi svoje občane aktivno spodbuja k hoji, k promociji tega zdravega načina potovanja pa prispeva z načrtnim zagotavljanjem primerne infrastrukture in izvajanjem ukrepov za spodbujanje hoje.

S tem namenom je občina ob letošnjem Evropskem tednu mobilnosti, v aktivnem sodelovanju s Policijsko postajo Zagorje ob Savi in Krajevno skupnostjo Čemšenik, pristopila k ureditvi območja umirjenega prometa na prenovljeni občinski cesti proti osnovni šoli Čemšenik:

S tem ukrepom bi radi spodbudili, da se ta javni prostor koristi predvsem peš, ga razbremeniti vozil ter ga v osnovi nameniti šolarjem, obiskovalcem ter krajanom in ne vozilom. V območju umirjenega prometa imajo pešci namreč prednost pred drugimi udeleženci cestnega prometa. Vozniki morajo v območju umirjenega prometa voziti posebno previdno, še zlasti pa morajo biti pozorni na otroke, ki jim je dovoljena igra v tem območju. Najvišja dovoljena hitrost vozila v območju umirjenega prometa in v območju za pešce je 10 km/h.

Cilj ureditve je spodbujanje pešačenja in izboljšanje kvalitete javnega prostora. Na občini si tako želijo in prizadevajo, da bo s strani voznikov sprejet z razumevanjem in s spoštovanjem cestno-prometnih pravil.