Naj planinska pot 2019 je z glasovanjem planink in planincev prepričljivo postala Rečiška planinska krožna pot v laški občini. Planinsko društvo Laško je Rečiško planinsko pot speljalo tudi po zasavskih občinah; Hrastniku in Trbovljah. Zmagovalko so ponovno odločili glasovi na spletni strani akcije Očistimo naše gore, ki je letos stopila v svojo deseto sezono. Med kandidatkami za Naj planinsko pot 2019 je bila tudi Zasavska planinska pot.

 

Zmagovalna pot po vrhovih vzhodnega dela Posavskega hribovja obkroži Rečiško dolino, ki nosi ime po potoku Rečica in je bila vse od 19. stoletja znana po rudarstvu. Pot obhodi deset vrhov: Govško brdo, Zavrate, Babo, Ostri vrh, Kal, Mrzlico, Gozdnik, Šmohor, Tolsto in Malič.  Pohodniki lahko med potjo opazijo sledi rudarske kulturne dediščine in se odpočijejo na kateri od treh planinskih koč. Vrhovi ponujajo lepe razglede na okoliške vasi in hribovja, ob lepem vremenu pa na celotne Kamniško-Savinjske Alpe ter Julijce na čelu s Triglavom. Ker je krožna pot dolga 35 km, si jo lahko planinci razdelijo na več etap ali pa jo obhodijo v enem dnevu, za kar bodo potrebovali nekje med 9 in 12 ur. Pot je označena kot lahka z nekaj zahtevnimi odseki.

ZA LEPŠI IN VARNEJŠI OBISK

S pomočjo akcije Očistimo naše gore, ki poteka pod okriljem Zavarovalnice Triglav, in v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, pa bo zmagovalna pot do jeseni dobila še lepšo, predvsem pa varnejšo podobo. Do konca leta bodo na obhodnici zopet vzpostavili želeno stanje, ki bo zagotovilo varnost tako pohodnikom kot tudi vse številčnejšim kolesarjem. Z erozijskimi zaščitami bodo obnovili in dodatno nadelali več odsekov v skupni dolžini nekaj več kot 600 metrov. Na dveh odsekih bodo obnovili dotrajane jeklenice, pot na novo označili z Knafelčevimi markacijami in zamenjali dotrajane smerne table.

Rečiška planinska krožna pot bo do jeseni dobila lepšo in varnejšo podobo. Do konca leta bodo na obhodnici zopet vzpostavili želeno stanje, ki bo zagotovilo varnost tako pohodnikom kot tudi vse številčnejšim kolesarjem. Z erozijskimi zaščitami bodo obnovili in dodatno nadelali več odsekov v skupni dolžini nekaj več kot 600 metrov. Na dveh odsekih bodo obnovili dotrajane jeklenice, pot na novo označili z Knafelčevimi markacijami in zamenjali dotrajane smerne table. Vir: PD Laško

Za mrežo več kot 2000 planinskih poti v skupni dolžini dobrih 10.000 kilometrov, ki prepredajo večino države, skrbi planinska organizacija. “Vzdrževanje več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti in zagotavljanje sredstev zanje je na plečih Planinske zveze Slovenije in planinskih društev, skrbnikov planinskih poti, da omogočajo varnejši obisk gora. Vedno večji obisk na planinskih poteh pomeni tudi vedno več vzdrževalnih del. Čeprav markacisti poti nadelujejo, markirajo, čistijo in urejajo prostovoljno, za dobro vseh obiskovalcev gora, nas skrbi, da brez finančne pomoči predvsem za pokrivanje materialnih stroškov ne bomo več kos bremenu urejanja planinskih poti. Zato smo veseli vsake pobude in akcije za vzdrževanje poti, kot je tudi izbor naj planinske poti,” poudarja Matej Planko, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije.

10 LET AKCIJE OČISTIMO NAŠE GORE

Letošnjo jubilejno sezono akcije bo sicer zaznamoval postopen umik podajalnikov z vrečkami, ki so bili nameščeni na 74 točkah (planinskih kočah, domovih in zgornjih postajah žičnic) po Sloveniji. V začetku leta je namreč pri nas začela veljati evropska direktiva, ki omejuje porabo plastičnih vrečk in prepoveduje brezplačne plastične nosilne vrečke, z umikom podajalnikov pa se ji pridružujejo tudi v zgoraj omenjeni akciji. Na točke, kjer so bile sedaj nameščene vrečke, bodo namestili lesene osveščevalne table, ki bodo planince spodbujale k odgovornemu ravnanju z odpadki.

Lansko zmagovalko izbora, krožno pot Planina Blato-Planina pri Jezeru-Planina Dedno polje-Vrata (pod Zelnarico)-Prehodavci-Dvojno jezero-Štapce-Ovčarija-Planina pri Jezeru-Planina Blato je tako zamenjala Rečiška planinska krožna pot. Po številu glasov, ki so jih planinci in planinke lahko po spletu oddali vse do 25. junija, je prehitela Slovensko pot na Mangart, ki se je uvrstila na drugo mesto. Na tretjem mestu je Koroška planinska pot.