Stanje okužb z novim koronavirusom se iz dneva v dan slabša. Včeraj so bile po poročilih Ministrstva za zdravje potrjene kar 1503 osebe pozitivne na novi koronavirus. 333 ljudi je zaradi covid-19 v bolnišnicah, 55 oseb potrebuje oskrbo intenzivne nege. Žal pa je včeraj za posledicami covid-19 umrlo 10 ljudi.

 

Vlada je tako primorana sprejeti dodatne ukrepe, da bi tako skušali zajeziti širjenje virusa.

 

Od četrtka, 22. oktobra 2020 veljajo še dodatni ukrepi:

– Poleg diskotek in nočnih klubov je ponujanje storitev prepovedano tudi v kinematografih in kulturnih ustanovah; odprte ostajajo lahko še galerije, muzeji, arhivi in knjižnice ob upoštevanju omejitve 1 osebe na 20 m2 prostora.

– V oranžnih regijah gostinski obrati lahko obratujejo od 6. do 21. ure, vendar je dovoljena le postrežba pri mizah ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 m, (razen če gre za osebe iz istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo).

– Pod enakimi pogoji je ne glede na status regije dovoljena tudi gostinska dejavnost v nastanitvenih obratih, v primerih dostave ali osebnega prevzema hrane in pijače in v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. varovance (npr. bolnišnice, dijaški ali študentski domovi).

– Za frizerske in kozmetične salone v rdečih regijah velja omejitev 20 m2 na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 m2.

– Fitnes centri v rdečih regijah so zaprti, v oranžnih regijah tako kot za frizerske in kozmetične salone velja pravilo 1 osebe na 20 m2.

– Športno gibalna dejavnost in proces športne vadbe nista dovoljena, izjema so vrhunski in poklicni športniki.

– Športna gibalna dejavnost dovoljena, če so udeleženci člani istega gospodinjstva, pri individualnih športih in pri športih z največ 6 udeleženci v primeru, če je pri vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj 3 metre medsebojne razdalje.

– Športna tekmovanja so dovoljena v najvišjem kakovostnem nivoju, vendar brez prisotnosti gledalcev.