Včeraj so v Sloveniji potrdili 26 novih okužb z novim koronavirusom in tako je skupno potrjenih okužb že 756 oseb. 11 oseb je umrlo, sporoča minister za zdravje Tomaž Gantar.
Očitno pa te številke prenekaterim ljudem ne pridejo do živega, saj so minuli vikend mediji poročali o številčnih izletih na slovensko Obalo ter k blejskem jezeru. Zato je bila Vlada primorana sprejeti odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin, ki je pričel veljati danes in bo veljal do preklica.
Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je tako ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike dovoljeno za prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov, dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev, dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev, dostop do storitev za nujne primere, dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih organov ter dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami.

Dovoljen je tudi dostop do tistih trgovin in storitev, ki v času epidemije ostajajo odprte (trgovine z živili, bencinske črpalke, banke in pošte, avtomobilski servisi, komunalne storitve ipd.). Če te storitve niso zagotovljene v vaši občini prebivališča, je dovoljen dostop do najbližje dostopne storitve po javni cesti ali javni poti v drugi občini. V pristojnosti županov pa je, da glede na lokalne posebnosti lahko odredijo podrobnejšo opredelitev izjem.

Za vse tiste, ki imajo prijavljeno stalno in začasno prebivališče, je Vlada RS določila tudi, da so v času epidemije lahko nastanjeni le na enem naslovu in se med tem časom ne smejo seliti.
Še vedno velja, da se gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju dovoli družinam oziroma članom skupnega gospodinjstva, če lahko pri tem zagotovijo  varno razdaljo do gibanja podobnih skupin, ter skupinam sodelavcev do največ pet oseb, ki uporabljajo skupni osebni prevoz na delo ali z njega ali so vpoklicani za opravljanje nalog v okviru civilne zaščite.
V novem odloku je zapisano še, da je potrebno pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju (npr. pri obisku trgovine) poleg ohranjanja varne razdalje do drugih oseb obvezno uporabiti zaščitno masko ali katero drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela, (npr. šal ali ruta), ki prekrijejo nos in usta, ter zaščitne rokavice.
Izvajanje odloka bodo nadzorovale pristojne inšpekcijske službe ter policija v okviru svojih pristojnosti, župani pa lahko za nadzor nad izvajanjem odloka in sklepa, ki ga je izrekel  župan, na območju svoje občine uporabijo tudi vpoklicane pripadnike civilne zaščite, ki o kršitvah (če jih sami ne morejo preprečiti) obvestijo policijo. Za vse tovrstne kršitve so določene tudi globe v skladu z Zakonom o nalezljivih boleznih.
Morda bodo posamezniki končno le dojeli, da to ni le obdobje dolgih počitnic in je stanje v državi zelo resno. In da rek pravila so zato, da jih kršimo  v tej situaciji niti najmanj ni na mestu. Ne bodimo sebični. Ostanimo doma, že tako je veliko tistih, ki morajo biti v službi, zato da lahko ostali preživimo.