Na odlagališču v Rakovniku v občini Šmartno pri Litiji je nekdanja Industrije usnja Vrhnika (IUV) dolga leta odlagala nevarne usnjarske odpadke. Rakovnik je med območji, za katere država obljublja sanacijo še v tem mandatu. Okoljsko ministrstvo je v ta namen za letos zagotovilo 81.000 evrov, sanacijo pa bi lahko končali v dveh ali treh letih. Po vedenju predstavnice občine zaradi povzročene degradacije okolja doslej ni odgovarjal nihče, na stanje odlagališča pa je nekaj let glasno opozarjal tudi sedajšnji poslanec DZ Boris Doblekar.

Propadli IUV je na omenjenem odlagališču zakopal velike količine usnjarskih odpadkov, ki vsebujejo sulfide, arzen, težke kovine, kadmij in druge zdravju nevarne snovi. Ker vzdrževanje odlagališča naj ne bi bilo primerno, izcedne vode ogrožajo zdravje ljudi in živali, ki pridejo v stik z bližnjim potokom.

Občina Šmartno pri Litiji je že pred leti pri italijanskem laboratoriju naročila strokovne analize razmer na odlagališču, ki so pokazale presežek nekaterih težkih kovin. Predvsem je težava ob večjih nalivih, ko začnejo odpadne vode zaradi očitno slabo narejene drenaže iztekati v okolje, so pojasnili na občini. Zadruga, ki je podjetju IUV pred leti dovoljevala odlaganje odpadkov, je degradirana zemljišča pred časom prenesla na državo, okoljsko ministrstvo pa je letos za upravljavca odlagališča izbralo podjetje Infra.

Z Infro so sklenili 20-letno krovno pogodbo in letno pogodbo za leto 2019, upravljavec pa je pripravil letni program dela.Kot pojasnjujejo na ministrstvu, so v sklopu letne pogodbe načrtovali monitoring, postavitev ograje in opozorilnih tabel okoli odlagališča ter reden odvoz izcednih vod in mulja. Ob tem je morala Infra do konca oktobra pripraviti tudi letni program za 2020, ki ga na okoljskem ministrstvu zdaj pregledujejo. Upravljavec odlagališča mora pripraviti še petletni program upravljanja in ga ministrstvu poslati v prvem letu po podpisu pogodbe, takrat pa bo tudi jasneje, kako bo potekala trajna sanacija.

Arso je sicer po podatkih ministrstva med leti 2013 in 2015 za izvajanje nujnih ukrepov, s katerimi so preprečevali onesnaževanje potoka Rakovnik ob odlagališču, porabil okoli 220.000 evrov, okoljsko ministrstvo je v letu 2014 dodalo 12.000 evrov, direkcija za vode pa je imela za to od leta 2016 do 2019 na voljo še skoraj 240.000 evrov. V lokalnem okolju ob tem glede na razmere okoli odlagališča, predvsem nedostopnost do izcednega bazena, sklepajo, da se zadnje čase večina preventivnih dejavnosti ni izvajala.

Na občini so povedali, da so se predstavniki Infre že ogledali teren. Kot je dejala Andreja Leskovšek, na občini zadolžena za okolje in prostor, so jim tudi povedali, da bodo letos kvečjemu uredili ograjo ter izvedli monitoring. “V našem interesu je, že odkar je bila občina ustanovljena, da se območje sanira. Ves čas smo si prizadevali, se pogovarjali z odgovornimi na državni ravni, a smo doslej naleteli na gluha ušesa. Kot kaže, se bodo stvari le začele premikati v pravo smer,” je še dodala.