Ne glede na to, kaj posamezniki verjamemo, številke ne lažejo. Število ljudi, pozitivnih na testiranjih na novi koronavirus iz dneva v dan narašča. Včeraj do polnoči je bilo potrjenih 114 pozitivnih oseb, ena oseba je zaradi koronavirusa umrla, dan pred tem pa je bilo žal potrjenih rekordnih 137 pozitivnih testov, 4 osebe pa so umrle.

Glede na stanje, ki se širi v Sloveniji, so pač potrebni novi ukrepi s strani Vlade RS, saj se veliko ljudi pri nas žal ne zaveda resnosti situacije. Tako je  od danes dalje z Odlokom o začasnih ukrepih za zmanjševanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 obvezno nošenje zaščitne maske ali druge ustrezne oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza na javnih krajih oziroma prostorih ter obvezno razkuževanje rok.

Zaščitna maska ali druga oblika zaščite ustnega in nosnega predela obraza je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, pa tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra.

“Zaprt javni kraj oziroma prostor je javni prostor, ki ga pokriva streha in ima zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten oziroma stranic (ne glede na vrsto uporabljenega materiala) ne glede na to, ali je objekt stalen ali začasen, pri tem pa okna in vrata štejejo kot del zaprte površine. Kot zaprt javni kraj oziroma prostor se štejejo tudi vse oblike javnega potniškega prometa in žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah.”

Odlok se izjemoma ne uporablja pri:

otroke vključene v vzgojno-izobraževalne programe v zavodih do vključno 6. razreda osnovne šole,

– vzgojitelje predšolskih otrok in pomočnike vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki,

– učitelje do vključno 6. razreda osnovne šole, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 2 m medosebne razdalje,

– učence od 7. razreda osnovne šole dalje in dijake srednjih šol, če je pri pouku možno zagotoviti vsaj 1,5 m medosebne razdalje,

– osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami se uporaba zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza lahko začasno opusti, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 2 metra, uporabo vizirja ali če komunikacija s temi osebami poteka za stekleno pregrado. Za tolmače za slovenski znakovni jezik uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v komunikaciji z osebami ni obvezna.

Ob vstopu v zaprt javni prostor je obvezno razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola. Razkužila mora zagotoviti upravljavec oziroma izvajalec dejavnosti v zaprtem javnem prostoru na vhodu v tak prostor.

Novi koronavirus SARS-CoV-2 je torej v Sloveniji bolj aktiven kot kdajkoli prej. Žal se lahko okužimo kjerkoli od oseb, ki niti ne kažejo znakov obolelosti.

 

Vir fotografije: spletna stran Vlade Republike Slovenije https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/mobilna-aplikacija-ostanizdrav/

Mobilna aplikacija Ostani zdrav je aplikacija, namenjena uporabnikom pametnih telefonov, ki nas opozori, da smo bili v stiku z okuženo osebo in zato obstaja večje tveganje, da smo se okužili tudi sami. Tako lahko že takoj po prejetem opozorilu ravnamo še bolj odgovorno – opazujemo svoje počutje in ob prvem zaznavanju simptomov stopimo v stik z osebnim zdravnikom, se ne družimo, še posebej ne z ranljivimi posamezniki, in še bolj dosledno izvajamo preventivne ukrepe (higiena rok in kašlja, nošenje mask in ustrezna medsebojna razdalja).

Mobilno aplikacijo  #OstaniZdrav  si je doslej preneslo že več kot 100.000 ljudi. Pomagajte tudi vi prekiniti verigo širjenja okužb in si namestite aplikacijo #OstaniZdrav.

Če si še niste namestili aplikacije, lahko to storite na spodnjih povezavah:

? Uporabniki mobilnih telefonov z operacijskim sistemom iOS si jo lahko naložite tukaj: https://apple.co/2YPyeLZ

? Uporabniki mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Android si jo lahko naložite tukaj: https://bit.ly/2Q0mWzE.

Številka klicnega centra za informacije o aplikaciji je 080 17 87.

Novi koronavirus je res le eden od virusov, ki jih lahko srečamo na vsakem koraku. Zavedati pa se moramo, da je še neraziskan, da proti virusu SARS-CoV-2 še ni zdravila in da največ, kar lahko storimo mi sami, je preventivno ravnanje z upoštevanjem ukrepov kot je medsebojna razdalja, uporaba zaščitnih mask, kjer je to zahtevano, higiena kašlja in razkuževanje rok. Bodimo odgovorni do sebe IN drugih in v primeru znakov okužbe ne podcenjujte situacije in ne širite okužbe – takšne ali drugačne – okrog. Mobilna aplikacija Ostani zdrav torej ni naš sovražnik, temveč pripomoček, da ne tvegamo tistega, kar pomeni največ – naše zdravje in življenje.