Rudarstvo je doma v Zasavju in Zasavcih, zasavska dolina pa se je na plečih rudarjev razvijala ne le leta, temveč stoletja. Svojevrstna glasbena skupina Orlek, ki je mešanica rock’n’roll-a, folka, punka, polk in rocka, je močno vpeta v rudarsko življenje.

Orleki so si svoje ime nadeli po hribu Orlek nad Zagorjem, kjer vadijo že 30 let. Skoraj vsi člani skupine so potomci rudarjev, njihov “frontman” Vlado Poredoš pa se je iz Prekmurja priženil na Orlek in je morda prav zato  toliko bolj opazil in čutno ubesedil težaški vsakdan zasavskega delavskega razreda. Pesmi Orlekov odlikujejo socialno občutljiva in angažirana besedila na eni strani ter živahen folk rock, katerega glavni sestavini sta virtuozna harmonika in udarna pihalna sekcija na drugi, zrcalijo pa vso kompleksnost življenja v Zasavju. Tragiko in bolečino zasavskih rudarjev so Orleki prelili v glasbo in jo ponesli širom sveta – v 30-letni karieri so osvojili srca koncertnih navdušencev od ZDA in Južne Amerike prek Evrope in Rusije do Kitajske ter celo Avstralije in Nove Zelandije, pa naj so bili to nastopi v velikih koncertnih dvoranah ali zgolj spontani ulični nastopi. Nedvomno ena najlepših pesmi Orlekov je posvečena ravno knapom in to je njihova Adijo, knapi. Dvesto let je bila knapovščina način življenja v Zasavju, imela je velik vpliv na kulturo, običaje in značaj Zasavcev.

Režiserka in scenaristka Maja Pavlin je posnela film o zasavski “knapušni”; skozi film se z glasbo Orlekov prepletajo trpki, a z obešenjaškim humorjem prežeti spomini nekdanjega rudarja Jožeta Potokarja – Cvrča, ki svoje rudarske preteklosti ne bi spremenil za nobeno ceno: »Knapovšna je knapovšna – ni ti dala nč, dala ti je pa vse. Nardila te je človeka.« In res je – solidarnost se je rodila med rudarji. Izrazit občutek za sočloveka in kritičen pogled na družbeno dogajanje veje tudi iz prepoznavnih Zasavcev, katerih skupni imenovalec so rudarske korenine in sodelovanje z Orleki: režiser in animator Dušan Kastelic, plesni koreograf Branko Potočan, zasedba Koala Voice …

Orleki pač so Orleki – pristnost, ki prepriča. Zato se lahko strinjamo z Matjažem Javšnikom, ki pravi, da so Orleki premična kulturna dediščina Zagorja; so ruda, ki je tam največ vredna.

Zato vas vabimo, da si ogledate premiero dokumentarnega filma ORLEK: KNAP’N’ROLL v nedeljo 28.2.2021 ob 22:25 na TV SLO1