Osnovna šola Šmartno v Šmartnem pri Litiji že vrsto let skrbi, da njeni učenci jedo čim bolj zdravo pridelano hrano. Pripravlja dan odprtih vrat in naravoslovni dan.

Dan odprtih vrat na dan slovenske hrane

Osnovna šola Šmartno ob dnevu slovenske hrane in tradicionalnem slovenskem zajtrku organizira naravoslovni dan in dan odprtih vrat v soboto, 18. septembra od 10. ure dalje. Glavnina dogajanja bo v zgornji veliki avli šole.

Učenci bodo kuhali, kmetje razstavljali, zdravniki opravljali meritve

Učenci bodo pripravili kuharske delavnice in degustacijo hrane, ki jo bodo tudi sami pripravili. V sodelovanju z zadrugo Jarina bo odprta ekološka tržnica lokalnih kmetov. Poleg tega pa bo osebje Zdravstvenega doma Litija opravljalo meritve krvnega sladkorja, holesterola in tlaka.

Janševa vlada leta 2012 sprejela zelo pomembno odločitev za zdravje otrok in mladine!

Vlada RS Janeza Janše je oktobra 2012 sprejela sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsako leto tretji petek v novembru. Glavni cilj oziroma namen razglasitve tega dne je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ozaveščanje o zajtrku kot pomembnem obroku dneva, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju, saj bo mladim poklic pridelovalca in predelovalca prikazan kot nekaj pozitivnega in kot dejavnost za doseganje pomembnih strateških ciljev.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk

Foto: Stanko Gruden – STA

V okviru dneva slovenske hrane poteka projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), sestavljen iz masla, mleka, medu, kruha in jabolka. V TSZ so vključeni slovenski vrtci, osnovne šole ter druge institucije oz. javni zavodi, in sicer z namenom, da pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, ohranjanja čistega okolja v povezavi s pomenom zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja spoznajo že otroci ter posledično vse generacije – da skozi idejo o nujnosti zajtrkovanja spoznajo, da je potrebno biti pozoren, kakšno hrano jemo in posledično, da je lokalna hrana ustreznejši izbor.