Aktualni podatki kažejo, da je bilo včeraj prvič po dolgem času hospitaliziranih manj kot 1000 oseb (989 hospitaliziranih ljudi), potrjenih je bilo 1267 novih okužb, kar je skoraj 300 manj kot dan poprej, 7-dnevno povprečje potrjenih okužb pa je 1.179 oseb

Vlada je zato na današnji seji sklenila, da zaradi vse manjših razlik med posameznimi regijami ukrepov več ne bo vezala na posamezne regije, ampak je celotna država od zdaj v rdečem območju.

Premier Janez Janša je na današnji novinarski konferenci povedal zelo zaželeno novico – vrtci in prva triada osnovnih šol bodo odprti po vsej Sloveniji.

Epidemiolog Mario Fafangel je danes dejal, da so epidemiologi Vladi RS predlagali, da se odprejo šole v vseh regijah za učence do petega razreda. Vladi pa so predlagali tudi, da se ukine omejitev gibanja med občinami in med regijami. Predloga je utemeljil s tem, da je Slovenija mala država in mala nihanja v številu primerov npr. na Koroškem lahko pomenijo ogromna nihanja v vladnem semaforju.

Zasavska regija je že dosegla rezultate za oranžno fazo, na slovenski ravni pa je trenutno dosežen prvi pogoj za oranžno fazo – število hospitaliziranih oseb pod 1000. Za prehod v oranžno fazo pa mora pod 1000 pasti tudi sedemdnevno povprečje potrjenih koronavirusnih okužb.