Policisti Policijske postaje Litija so se pridružili preventivnemu projektu Kolesarčki, ki je namenjen otrokom Vrtca Litija z vsemi podružnicami in izvedli preventivni projekt.

Projekta Kolesarčki se je udeležilo 317 otrok z vzgojitelji. Vsak udeleženec se je lahko preizkusil v vožnji s štirikolesnikom po prometno urejenem poligonu. Na zabaven in igriv način so spoznali osnove cestnoprometnih predpisov. Naučili so se pravilnega prečkanja vozišča, spoznali so semafor ter izvedeli, kako pomembna je uporaba zaščitne čelade med vožnjo.

foto: Klavdija Mlakar PP Litija

V okviru prireditve so lahko spoznali poklic policista, se seznanili s potekom kontrole v cestnem prometu ter imeli priložnost postati “Policist za en dan”. Pri izvedbi preventivnega projekta so sodelovali tudi policisti konjeniki iz Postaje konjeniške policije Ljubljana. Ti so otrokom predstavili svoje področje dela in konje, ki so jih imeli otroci možnost tudi pobožati. Otroci so se odlično izkazali pri vožnji na poligonu ter bili nad predstavitvijo poklica policista navdušeni, zato ni bojazni, da bi zanimanje za poklic policista ugasnilo.

foto: Klavdija Mlakar PP Litija

Vodja policijskega okoliša na Policijski postaji Litija Mojca Rajšek je otrokom predstavila pomen varnosti v cestnem prometu, pravila obnašanja v cestnem prometu, pravila hoje pešcev, pravila vožnje s kolesi, uporabo zaščitne čelade, uporabo varnostnih pasov ipd. Policisti so otrokom pokazali tudi, kako opozarjajo ostale udeležencev v prometu, ko le-ti ne upoštevajo prometnih predpisov (npr. ko starši med vožnjo ne uporabljajo varnostnega pasu).

Na prireditvi ni manjkalo niti zgodb o različnih prigodah iz prometa. Pregovor, “Otroci vedno govorijo resnico”, se je tudi tokrat izkazal za še kako resničnega, je še zapisala Klavdija Mlakar, pomočnica komandirja PP Litija.