Pametne vasi v Zasavju

Vir: FB stran Franc Bogovič

V petek, 31. januarja 2020 so v Dvorani PGD Čeče pripravili omizje na temo Pametne vasi v Zasavju.

Pametne vasi so tiste podeželske skupnosti, ki uporabljajo inovativne rešitve in digitalne tehnologije za izboljšanje gospodarskih, socialnih ali okoljskih izzivov. Ljudje, ki živijo na podeželju tako prevzamejo pobude in izkoristijo lokalne potenciale za rešitev vsakdanjih izzivov, pri tem pa se povezujejo z drugimi skupnostmi na podeželju in v mestu.

Evropska unija bo v prihodnjem finančnem obdobju namenila sredstva za tovrstne skupnosti, da bi podeželje postalo poseljeno, obdelano in privlačno in Slovenija bi bila lahko vzorčna država, če bomo le znali izkoristiti priložnost.

O projektu pametnih vasi je v sklopu predvolilne kampanje za evropske volitve govoril že evropski poslanec Franc Bogovič 12. aprila lani na regijskem srečanju SDS v Zagorju, ki  se je udeležil petkovega omizja v Čečah. O dobri praksi v lokalnem okolju in o razvoju pametnih vasi v zasavskih dolinah so se pogovarjali tudi Primož Jelševar,  Marko Cigler – nekdanji gospodarstvenik, ki svojo pot uspešno nadaljuje v perutninarstvu,  Boštjan Ocepek – predsednik KS Šentlambert in izumitelj bagerskega hidravličnega cepilnika Woodspliter, Marko Zevnik – direktor Zavoda Sopotniki, ki se ukvarja s prostovoljnimi prevozi starostnikov na podeželju in Anita Ule – prevzemnica kmetije v Zagorju.

Po predstavitvi je sledil še prijeten pogovor ob pogostitvi s pridelki lokalnih proizvajalcev.