Pazite! Spletni goljufi prežijo na žrtve povsod!

Spletno nakupovanje je enostavno in udobno, vse kar potrebujete je računalnik ali pametni telefon in že lahko pobrskaš po medmrežju in kupiš od domačih jabolk, knjige, novih superg pa do sedežne garniture ali celo avtomobila. Žal pa se čisto premalo zavedamo, da lahko na nas prežijo tudi prevaranti.

 

Najpogostejše spletne prevare so t.i. “direktorska prevara”, ko goljufi pooblaščeno osebo za izvajanje plačil, z zvijačo zavedejo, da le-ta plača lažni račun ali izvede nepooblaščeno nakazilo s poslovnega bančnega računa; spletne poneverbe, lažna spletna mesta bank, ki od vas preko e-sporočil izvabijo finančne in osebne podatke, kraja osebnih podatkov prek socialnih omrežij, lažno predstavljanje prek e-sporočil, SMS sporočil ali prek telefona, prek katerih goljufi poskušajo pretentati prejemnike, da razkrijejo svoje osebne, finančne ali varnostne podatke, naložbene prevare, pa tudi ljubezenske spletne prevare.

Tudi občana iz Zagorja ob Savi je pred dnevi z neupravičeno uporabo negotovinskega plačilnega sredstva prek spleta oškodoval neznani storilec.

Policija zato znova opozarja, da bodimo pozorni, ko potrjujemo prejeta elektronska sporočila ali telefonska sporočila. Pomembno je, da ne potrjujemo ničesar, kar ne poznamo oziroma ne zavračamo pošiljk, ki jih nismo naročili. Nepridipravi kaj hitro izkoristijo našo nepazljivost za to, da bi izvedli razna kazniva dejanja prek spleta.