Jamatlon je svojevrstna adrenalinska preizkušnja, ki izvira prav iz naših zasavskih rudarskih koncev. Poteka 200 metrov pod zemeljskim površjem in vzpodbuja temeljno knapovsko vrednoto: tovarištvo.

Jamatlon poteka dvakrat letno: poleti v okviru rudarskega praznika in decembra ob prazniku sv. Barbare, zavetnice rudarjev. Organizatorji Jamatlona želijo s to rekreativno pustolovščino vrniti vsebine opuščeni rudniški infrastrukturi, rudnik pa po zaprtju približati sedanjim in bodočim generacijam.

To soboto je knapovske ovire na že osemnajstem Jamatlonu premagovalo 120 jamatloncev (59 punc in 61 fantov) v 35 ekipah. Na Jamatlonu 2024 so se udeleženci v jamo podali v Trbovljah na Ajnzerju, iz nje pa prišli v Hrastniku po Barbara rovu.

Tudi letos so jamatlonce v rudniku čakale številne neobičajne knapovske ovire, ki jih je »požegnal« Perkmandeljc, seveda pod nadzorom rudarskih reševalcev in nekdanjih knapov, na cilju v Hrastniku so se pomerili tudi v še-ne-olimpijski disciplini – metu bata škornja čez glavo v kulmkišto. Po Jamatlonu se je prav prilegla knapovska malica. Tokrat je bil to funšterc skupine Funšterc team iz Čeč. Za koncert so tokrat poskrbeli člani skupine JazzsterBand (Maruša Zmrzlak, Matej Fele in Sašo Piskar).

Jamatlonce in jamatlonke je pozdravil hrastniški župan Marko Funkl, na obnašanje v jami jih je opozoril rudarski inženir Henrik Bajda, tokrat je še posebej navdušil osemletni Jure Košak, fant, ki ga je mama Špela rodila dan po jamatlonu leta 2015, ko je prejšnji dan visoko noseča premagala vse ovire v jami. Na vprašanje, koliko je bil star, ko se je udeležil prvega jamatlona, je Jure hitro hudomušno odgovoril: »Minus en dan.« Župan in mali Jure sta v družbi Zasavca leta 2023 dr. Uroša Ocepka in nepogrešljivega Perkmandeljca podeljevala priznanja, nagrade, naslove, titule in kar je še tega, za kar poskrbi Perkmandeljc.

V Jamatlonu tekmujejo ekipe in kot smo že zapisali, je cilj timsko premagovanje ovir, medsebojno vzpodbujanje in pomoč, kadar je le-ta potrebna. A čas preizkušnje organizatorji vseeno merijo, izračunajo povprečnega, nato pa nagradijo ekipe, ki se mu najbolj približajo. Tokrat so bile to ekipe Mihad, Jaka i Marjan / Strašan ekip, Hrasnšk gasilci, Dve prskute pa en dec, Potočan & Potočan ter Lolek in Bolek.

Na Jamatlonu pa vsakič podeljujejo tudi izvirne nazive. Tokrat je bila odločitev naslednja: Pik as (najbolj izkušen udeleženec) je postal Trboveljčan Martin Hanžič iz ekipe Malo z/mešano iz 3 krasnih. Domfrca (najbolj izkušena udeleženka) je bila Martina Oberžan (Oberžani). Lerhajer (najmanj izkušen udeleženec) je postal Ožbej Bokal (Dve prskute pa en dec), Lerhajerka (najmanj izkušena udeleženka) pa Mojca Oberžan (Oberžani). Naziv Krajcnga (udeleženec iz najbolj oddaljenega kraja) je tokrat pripadel Maximillianu Linderju iz Kumberga v Avstriji. Jamska kura (najbolj simpatična udeleženka) je postala Bernarda Istenič iz ekipe ZAGreti 1). Luftrajder (najbolj simpatičen udeleženec) je postal Rok Kumer iz ekipe Lučki prepihoci. Najbolj izviren naslov ekipe je po mnenju organizatorjev izbrala ekipa Dve prskute pa en dec (Jernej Bokal, Ožbej Bokal, Jan Kreže). Nagrajeni so bili z nazivom Ohter prtija. Nagrade za izvirna imena so prejele še ekipe Jamatlonska mama s 3 frihtlci, Potomci šusmajstra, Mihad, Jaka & Marjan / Strašan ekip in RovQe. Za najbolj srčno ekipo je bila izbrana ekipa Frbanti. Pripadel jim je naziv herc šafla. Dritl kumarati ali najbolj tovariška ekipa je postala ekipa Tunnel Turbo Turtles. Hoznšajzerja ali najbolj prestrašenega udeleženca je izbral Perkmandeljc. Naziv je prejela Jana Kalan iz ekipe Helluo Librorum.

Ekipa Lučki prepihoci je bila izžrebana, da se 7. decembra 2024 brezplačno udeleži naslednjega jamatlona, posebno darilo pa je Perkmandeljc dal članicam ekipe Vesele huntarce, ki so se udeležile vseh 18 jamatlonov in Vesni Zimšek iz ekipe PraviČas.

Še en jamatlon se je zaključil v duhu tovarištva in dobre volje. Da je bilo res tako, pa se sami prepričajte na spodnjih fotografijah.

 

Povzeto po: Izjavi za javnost Ekipe Jamatlona

Foto: Nejc Mrežar, Branko Klančar