Plavalni klub Triglav Kranj je že enaindvajseto leto zapovrstjo organiziral masovno plavalno tekmovanje v spomin na največjega slovenskega pesnika, ki so se ga udeležili tudi trije mlajši plavalci plavalnega kluba Rudar Trbovlje. V izredni konkurenci  500 plavalcev iz 5-ih držav so se z vrstniki pomerili  Taj Zupančič, Jan Lah Škrbec, ter edina ženska predstavnica Sara Isakovič.

Kot najuspešnejši  se je med najboljše uvrstil Taj Zupančič, ki je osvojil 9. mesto na 50 delfin, 10. na 50 prsno, 13. na 50 prosto, ter 16. na 50 hrbtno. Jan Lah Škrbec  je z nastopoma na 100 prosto in delfin osvojil 25. mesto, popravil osebna rekorda, ter odplaval tudi normo za nastop na državnem prvenstvu. Sara Isaković pa je ravno tako popravljala osebne rekorde, se uvrstila na mesta  v prvi tretjini nastopajočih, ter odplavala dve normi za nastop na DP.

Plavalna tekmovanja se nadaljujejo ta teden, saj se v četrtek kot prvo prične Zimsko državno prvenstvo za kadete, mladince in člane v Ljubljani, ki se bo nadaljevalo s prvenstvom za dečke in kot zadnjim za mlajše dečke in deklice v Mariboru.

Razlog, da so se tega tekmovanja udeležili  le trije plavalci trboveljskega kluba, pa je, da je s tekmovanji in treningi postalo plavanje eden dražjih športov za mlade upe. Težko si je namreč predstavljati, da mora otrok za en štart v disciplini odšteti  štartnino 5€ (za 30 sek. plavanja), kar znese nezanemarljivo vsoto denarja. Ker pa so plavalna tekmovanja celodnevna, potrebuje otrok  tudi denar za prehrano. In tega si mnogo mladih talentiranih plavalcev v Sloveniji  ne more privoščiti, zato se baza najmlajših vztrajno manjša in s tem posledično pada tudi kvaliteta plavanja. Poleg vsega pa so uvedli tudi norme za tekmovanja najmlajših, kar bo privedlo do tega, da bodo kmalu tekmovali samo otroci staršev, ki imajo nekaj pod palcem in ne tisti pravi talenti, ki pomenijo bodočnost slovenskega plavanja. Na te stvari trboveljski klub že nekaj časa opozarja, a dokler tekmovanja s pobiranjem tako visokih štartnin polnijo klubske blagajne, se vrhunskemu plavanju v Sloveniji obetajo še slabši časi.