Končala se je 3414.4 km dolga svetovno znana kolesarska dirka Tour de France. Tekmo med Brestom in Champs-Elysees v Parizu je tudi letos osvojil naš Tadej Pogačar.

 

Dirka, ki je v 21. etapah potekala od 26. junija pa do včeraj, se je končala s slovensko zmago. Tadej Pogačar, 22-letnik iz Klanca pri Komendi je tudi letos, le slabih deset mesecev po lanski zmagi na Touru ponovno dvignil prestižni pokal. Pogačar, ki je član moštva UAE Emirates, je v dresu svojega moštva vozil le prvi dan kolesarske preizkušnje, potem pa oblekel belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Z vožnjo po 9., gorski etapi pa si je priboril rumeno majico, ki jo je obdržal do samega konca dirke. Pogačar je tudi letos osvojil tudi pikčasto majico, ki je namenjena “Kraljem gorskih vzponov”. 

Tadej Pogačar, skromen mladenič, a vendarle, zrel, umirjen, predvsem pa  samozavesten in prepričljiv na kolesu, je postal najmlajši kolesar z dvema zaporednima zmagama na Tour de France. S skupnim časom 82:56:36 je zmagal pred Jonasom Vingegaardom (Team Jumbo-Visma) in tretjeuvrščenim Richardom Carapazem  (INEOS Grenadiers).

Kljub velikim naporom in zasluženi zmagi pa Pogačar nima časa za počitek. Skupaj z ostalimi slovenski kolesarji – Primožem Rogličem, Janom Polancem, Janom Tratnikom ter kolesarko Eugenio Bujak je odpotoval proti deželi vzhajajočega sonca, kjer bodo nastopili na olimpijskih igrah v Tokiu.