Zadnje dni se je po Sloveniji kot virus razširilo govorjenje in pisanje o nekakšnem »polarnem mrazu«, ki da prihaja v naše kraje. Začelo naj bi se danes, v nedeljo in trajalo kar nekaj časa; nekateri se še niso odločili do kdaj! Glede na uradne podatke ARSO, ni pričakovati veliko ledeno mrzlih, polarnih dni.

Glede na to, da smo v zimskem obdobju, so temperature pod lediščem nekaj običajnega. Vsako nenavadno odstopanje, pa naj bo v eno ali drugo stran, pa je takoj zelo zanimivo za »dvigovanje prahu«. Če malce pomislimo, je bilo takšno odstopanje tudi v preteklosti, pa za to ni bilo kakšnega posebnega zanimanja. Danes so seveda drugačni časi. Praktično vsak ima v vsakem trenutku pri sebi na pametnih telefonih popolnoma natančne podatke o trenutnem vremenu na praktično vsakem koščku sveta in tudi vremenske napovedi za kar nekaj dni naprej. Zato niti ni potrebno poslušati vremena po radiu in televiziji ter ga brati v časopisih, da bi vedeli kakšno je bilo in kašno bo.

Da pa se v medijih kaj napiše in kar je najbolj pomembno, tudi proda, tako kot smo to naredili tudi v Našem Zasavju, če želimo v korak s časom z drugimi, potem je treba na nek način povzeti vremenske napovedi in jih nekako oplemenititi, da gredo dobro v prodajo. Suhoparna vremenska napoved ni že dolgo več zanimiva za nikogar in se je ne da spraviti v denar. Z raznimi sočnimi naslovi in poudarki ob članku o vremenu, pa se lahko iz enega nežnega vrtinca vetra, z lahkoto naredi grozeč orkan, vprašanje je le, ali zgodbo ljudje kupijo ali ne.

Tokratni prodajni hit z imenom »polarni mraz«, s temperaturami podnevi do nekje – 5 in ponoči do morda ponekod -15 stopinj Celzija in še to le tja do četrtka, morda petka, ko je napovedano sneženje, od petka naprej ne bo več ne duha ne sluha o kakšnem polarnem mrazu, kajti dnevne temperature bodo že okrog 7, nočne pa tja do 6 stopinj nad lediščem. Nato pa je napovedano dolgo deževno obdobje s temperaturami, ki bodo iz snega naredile le še spomin, za koga lep, za koga pa tudi ne. Ne bo pa nič čudnega, če se bo že med naslovi »polarni mraz«,  pojavil že kakšen o »mokrem dežju«.

Teh nekaj malce hladnejših dni ob snežni odeji, ki jo je v malce višjih legah nekaj več, bo prav dobro delo. Ob tem idiličnem zimskem vzdušju je poleg otrok in mladine zelo vesela tudi zemlja, ki počiva pred prihajajočo pomladjo, ko jo bo potrebno pričeti obdelovati, poleg tega pa se s snegom nakopičijo tudi zaloge vode, ki bo ob spomladanski odjugi počasi pronicala v zemljo in jo blagodejno zalivala, kar ji bo ob »prebujevalnem šoku« še kako dobro delo.

V Zasavje torej tudi pride »polarni mraz«, vendar se ga ne bojmo, nasprotno, veselimo se ga, julija in avgusta ga ne bo, verjemite! Sedaj je čas zanj in naj si da duška. Vseeno pa naj se preobčutljivi, bolni, starejši in otroci le malce bolj oblečejo in zavarujejo glavo ob sprehodu ali gibanju v naravi, ki je fantastična, ravno zaradi svojih izjemnih pojavov, ki pa so ob poplavi medijev tudi odlično »prodajno blago«. Vendar narava je še vedno narava in deluje neodvisno od naslovnic v medijih; hvala Bogu.

Spoštovani naši bralci, uživajte v mrzlih dneh, dokler je narava še pobeljena s snegom, kajti hitro, mnogo prehitro bo spet vroče in na letošnjo dokaj dolgo trajajočo zimsko idilo bo ostal le še kakšen rek o »lanskem snegu«. Drage Zasavke, spoštovani Zasavci, naj končamo, kot smo tudi začeli, z malce »prodajno oplemenitenim«  naslovom »Pripravite dežnike! Ne boste verjeli, prihaja dež!«