V soboto 29. julija so gasilci PGD Jablanica uradno prevzeli novo gasilsko vozilo GVC 16/25. Ni dolgo tega, ko so pridni in skrbni jablaniški gasilci postavili dom gasilski dom in že se lahko pohvalijo z novo pridobitvijo.

Novo vozilo, nujno potrebujejo, zatrjujejo v vodstvu PGD. Kot je na samem začetku slovesnosti povedal predsednik PGD Jablanica Mitja Jerin, je odločitev o nabavi novega vozila sprejela posebna komisija, ki jo je vodil poveljnik društva Matjaž Borišek. Po oceni komisije je prevladalo mnenje, da potrebujejo večje vozilo, pred vsem zaradi večjega rezervoarja za vodo, čeprav bi jim po tipizaciji pripadalo manjše vozilo.

Prevzema so se poleg vodstva PGD Jablanica, gasilcev in velikega števila krajanov udeležili tudi visoki gostje, med drugim župan občine Šmartno pri Litiji Rajko Meserko, član UO GZ Slovenije Slavko Jalovec, poveljnik GZ Šmartno pri Litiji Klemen Repovš in župnik Janez Kvaternik, ki je blagoslovil novo gasilsko vozilo, da ga bo varoval zavetnik gasilcev Sveti Florjan. Nato je župan Rajko Meserko gasilcem slovesno predal ključe novega vozila.

Omeniti velja, da so pri nakupu novega jablaniškega gasilskega vozila sodelovali Občina, Gasilska zveza, ostali PGD-ji, mnogi posamezniki in zasebniki ter podjetja, med katerimi je domače podjetje Trgograd dobilo častni naziv »Zlati donator«. Seveda pa tudi tokrat ni šlo brez nesebične pomoči krajanov Jablaniške doline in okolice. In prav vsem ter vsakemu posebej se je predsednik Mitja Jerin v imenu vseh jablaniških gasilk in gasilcev iskreno zahvalil.

Po uradnem delu je sledilo veselo druženje ob, kot vedno v Jablanici, odlični hrani ter dobri muziki. Otroci so uživali ob ogledovanju nove gasilske pridobitve, ostala vesela družba pa se je prepustila prijetnemu druženju in zabavi na plesišču.

Začetki gasilstva v Jablaniški dolini segajo v leto 1907. Leta 1909 je bil ustanovljen odsek Gradiške Laze, ki je deloval v okviru matičnega društva Litija. Istega leta je odsek dobil od matičnega društva ročno batno črpalko, gasilsko društvo Litija pa je nabavilo novo gasilsko brizgalno na parni pogon. Leta 1912 je bilo postavljeno orodišče na Gradiških Lazah. Tu je bila ročna batna črpalka ohranjena do leta 1968, zdaj pa je shranjena v gasilskem domu v Jablanici in velja za najstarejšo ohranjeno črpalko v litijski in šmarski občini.”

29. aprila 1928 pa je bilo ustanovljeno prostovoljno gasilsko društvo Jablaniška dolina.