Popotovanje po Jablaniški poti

vir: jablaniskadolina.si

Na prvo soboto v aprilu vas osrednja Slovenija vabi na tradicionalni, tokrat že 16. POHOD PO JABLANIŠKI POTI, ki ga organizira Društvo za razvoj podeželja Laz iz Jablaniške doline (Šmartno pri Litiji). Pohoda se lahko udeležite vsi že utrjeni, kot tudi pohodniki začetniki, saj krožna pot ni zahtevna. Domačije, ki vas pričakajo ob poti pa vam ponujajo prelep razgled in različne domače dobrote.

Sam pohod po Jablaniški poti je dolg 18 km, v tem času pa se prebijete skozi 441m višinske razlike. Pot je povprečno dolga od 4 do 5 ur, odvisno od postankov, ki jih je ponavadi ob številnih razglednih točkah in prijaznih ljudeh nemalo.

Start bo pri gasilskem domu v Zg. Jablanici med 7:00 in 10:00 uro, kjer boste lahko potrdili kontrolni kartonček in si postregli s tradicionalnim jablaniškim zajtrkom. Pohod se bo zaključil z kulturno – zabavnim programom in se bo odvijal v Gradišču pri Litiji s pričetkom ob 13:00.

Do Zgornje Jablanice lahko pridete iz več smeri: Iz dolenjske čez Bogenšperk in v Šmartnem pri cerkvi proti Gabrovki, pred Cerovico zavijete levo proti gasilskemu domu v Zg. Jablanici – nad njim pa od daleč na hribčku vidite cerkev Sv. Ane. Iz ljubljanske smeri greste skozi Litijo in se po dveh kilometrih srečate s tistimi, ki po zasavski cesti prihajajo iz trboveljske smeri, pri rastlinjaku ob glavni cesti zavijete v vas Breg in nadaljujete po Jablaniški dolini v smeri Gabrovke – po treh kilometrih ste na izhodišču pohoda.

Za tiste, ki se boste pripeljali z vlakom pa bodo organizatorji bodo poskrbeli tudi z avtobusnim prevozom iz Litije: Ob 7:55 Železniška postaja, 8:00 športna dvorana Litija, 8:05 Uvoz na Breg (Tenetiše-Pr’Pleskovcu).

Za več informacij si oglejte http://www.laz.si ali pokličite 070 303 321, 051 312 739, 031 290 118.