Poslanec Boris Doblekar ministru: “Vse strupene odpadke naj se odpelje iz Rakovnika!”

Pri vsaki industrijski panogi nastajajo poleg končnih izdelkov, tudi stranski produkti v obliki odpadnih snovi. To velja tudi za usnjarsko industrijo, katera je spadala med večje onesnaževalce okolja. Stanje na področju ravnanja z odpadki naj bi se v zadnjem obdobju bistveno izboljšalo, kar pa ne drži za odlagališče  Rakovnik v občini Šmartno pri Litiji, ki je po mnenju poslanca in prebivalcev prava ekološka bomba. Problematiko, o kateri se je na našem portalu že pisalo, pa je že večkrat izpostavil tudi Boris Doblekar, sedanji poslanec v državnem zboru ter bivši podžupan občine Litija. 

Poslanec Državnega zbora RS, ki je bil z veliko podporo izvoljen v Šmartnem pri Litiji in Litiji, Boris Doblekar, ki se za Rakovnik zavzema še iz časa podžupanovanja in kandidiranja za poslanca, je pred dnevi na 2. plenarni seji v Državnem zboru RS vladi oziroma ministru za okolje in prostor g. Juretu Lebnu zastavil poslansko vprašanje o degradiranih območjih v državi s posebnim vprašanjem o še nerešeni ekološki problematiki odlagališča nevarnih odpadkov Rakovnik v občini Šmartno pri Litiji. Podal je tudi pobudo, da se vse odpadke v celoti od tam odpelje!

 

Poslanec Doblekar nam je še zatrdil, da se bo boril, dokler se odlagališče Rakovnik ne sanira v celoti, kot to zahtevajo vsi veljavni predpisi. O sanaciji Rakovnika je še kot podžupan občine Litija in velik prijatelj občine Šmartno pri Litiji, kot sam pravi, svoje mnenje letos marca izrazil takole:

 

»Najboljša rešitev je, da se vse razpadajoče smrdljive in strupene kožne odpadke odpelje v čistilne napravo ali sežigalnico, tudi na Dunaj, če je treba, z veseljem bi jih vzeli po moje. Denar naj zagotovijo tisti, ki so ga nekoč »kasirali« za tako neodgovorno in nespametno odlaganje na gozdnato kmetijske površine, doda naj še država, ki mora po moje prevzeti odgovornost zaradi stečaja IUV, potem tisti, ki so pobrali in še prej zapravljali premoženje; nekoč Knafličevega in potem žal še podržavljenega z imenom IUV. Mislim, da če bi bila volja na naši strani, bo prispevala tudi Evropa. In to je edina rešitev za to nekoč lepo neokrnjeno naravo, ljudi in živali. Upajmo, da bo prevladal razum in da odgovorne sreča pamet.«

Ker ministra, pristojnega za okolje in prostor žal ni bilo na tokratni seji, zaradi opravičenega izostanka, je predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan na željo poslanca Borisa Doblekarja ministru poslal pisno zahtevo po ustnem odgovoru na naslednji redni seji, ki bo predvidoma v decembru.

V uredništvu Naše Zasavje že dolgo spremljamo žalostno zgodbo “Rakovnik”. Objavili bomo tudi odgovor ministra za okolje in prostor.

 

Stanje v Rakovniku je posnel Boris Doblekar, ko še ni bil poslanec.