Poslovil se je Kirk Douglas

Vir: FB stran Michael Douglas Official

V 104. letu starosti se je ustavilo srce velike filmske zvezde zlate dobe Hollywooda, igralca Kirka Douglasa.

Ameriški filmski inštitut ga je uvrstil na 17. mesto  med največjimi igralskimi legendami.

V svoji 60-letni filmski karieri je zaigral v več kot 90 filmih. Drame, vesterni, vojni filmi – paleta njegovih vlog je bila zelo široka. Liki, ki jih je igral, so bili kompleksni –  pogosto  je igral vloge nasilnežev in nemoralnežev, ki jih je “zgladil” s sočutjem, bolečino in včasih tudi z duhovitostjo.

Če želimo v čem uspeti, moramo imeti dovolj poguma, da nam spodleti.                                                                                                                             Kirk Douglas

Najbolj znan je po svojih vlogah v filmih Špartak, Steze slave, Mesto iluzij, Sla po življenju, 20.000 milj pod morjem, Obračun pri O.K. Corralu in mnogih drugih. Trikrat je bil nominiran za oskarja – za vlogo v Šampionu (Champion) leta 1949, v filmu Mesto iluzij (The Bad and the Beautiful) leta 1952 in za glavno vlogo v filmu Sla po življenju (Lust for Life) leta 1956, kjer je upodobil slikarja Vincenta Van Gogha .

Leta 1996 so Kirku Douglasu podelili častnega oskarja za njegov petdesetletni prispevek v filmski industriji. V filmu namreč ni nastopal le pred kamerami, pač pa se je ukvarjal tudi z režijo in vodil produkcijsko hišo Bryna Productions.

V avtobiografski komediji z naslovom Vse ostane v družini je Kirk Douglas zaigral skupaj s svojim sinom Michaelom Douglasom, ki je novico o smrti svojega očeta tudi sporočil svetu.