Včeraj zvečer je minister Aleš Šabeder podal izjavo za javnost o tem, da je tudi v Sloveniji potrjen prvi bolnik s koronavirusom. 

Doslej so v Sloveniji opravili 352 testov na sum okužbe z novim koronavirusom, včeraj pa so potrdili prvi primer okužbe.

Pacient, pri katerem je bil potrjen primer okužbe z virusom SARS-CoV-2 (COVID-19), je 60-letni moški, ki se je v Slovenijo preko Italije vrnil iz Maroka. Gospod je trenutno hospitaliziran na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani, sporočajo iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Ker je bil v času, preden je poiskal zdravniško pomoč, najverjetneje še s kom v stiku (od njegove vrnitve pa do njegovega obiska osebnega zdravnika je minilo nekaj dni), mora epidemiološka služba v skladu s protokolom identificirati tudi te osebe in preveriti, ali je tudi pri njih prišlo do okužbe.

Na NIJZ so pripravili gradiva in navodila na temo koronavirus (do njih lahko dostopate tudi na njihovi spletni strani https://www.nijz.si/sl/koronavirus-sars-cov-2-gradiva )

SARS-CoV-2 je ime novega virusa, bolezen, ki jo virus povzroča, pa se imenuje COVID-19. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, se izogibamo tesnim stikom z ljudmi, ki imajo povišano telesno temperaturo, kihajo in kašljajo (varna razdalja je 1,5m), redno in temeljito si umivamo roke z milom in vodo, ne dotikamo se oči, nosu in ust ter upoštevamo pravila higiene kašlja. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma in pokličemo svojega osebnega zdravnika oziroma dežurno zdravstveno službo. Nato sledimo njihovim navodilom.
Splošna uporaba zaščitnih mask trenutno ni potrebna. 
V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Redno je potrebno tudi zračenje zaprtih prostorov.