Šmartno pri Litiji: Blagoslov traktorjev in traktoristov. Javni zavod Bogenšperk je v sodelovanju z župnijo Šmartno pri Litiji, Strojnim krožkom Litija in PGD Šmartno pri Litiji organiziral blagoslov traktorjev in traktoristov v Šmartnem pri Litiji.

Blagoslov je potekal na velikonočni ponedeljek, 2. aprila 2018, ob 11. uri, pred cerkvijo sv. Martina na Staretovem trgu v Šmartnem pri Litiji.

Blagoslova se je udeležilo okrog 50 traktorjev s traktoristi. Poleg njih je bilo med množico ostalih prisotnih tudi veliko traktoristov, ki so svoje traktorje pustili doma in le sami prejeli blagoslov šmarskega župnika.

Za mnoge najbolj zanimiv del blagoslova je bila krožna vožnja traktorjev čez Šmartno mimo prizorišča blagoslova pred cerkvijo sv Martina v samem središču kraja.

Na vprašanje enemu od udeležencev, zakaj se je udeležil blagoslova, je bil v odgovoru jasen: »Zato, da bo delo s traktorjem bolj varno, poleg tega pa bo morda tudi manj okvar, če se še malo pošalim. Blagoslovimo tudi hišo, hlev, živali, pa tudi motor. To je del tradicije, poleg tega pa tudi verjamemo, da blagoslov pomaga.«