1. december je svetovni dan boja proti AIDSU. Letošnji slogan je »Poznaj svoj status«.

“AIDS je kratica, ki opisuje sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti (ang. Acqired ImmunoDeficiency Syndrome). To je končna stopnja okužbe z virusom HIV. Dejansko gre za poimenovanje stanja telesa, ki se ne more več braniti pred okužbami, saj ima uničen obrambni sistem. Virus uporablja celice za svoje razmnoževanje, kar mu preprečijo limfociti, HIV pa napade ravno te.” 

(Visnović Poredoš, https://www.doktor24.si/revija-doktor/zdravniki-pisejo/876-kaj-je-aids, 2020) 

Svetovni dan boja proti AIDSu je z leti postal eden najbolj prepoznanih mednarodnih zdravstvenih dni. Simbol rdeče pentlje vsako leto spominja na tiste, ki so bolezni podlegli.

Po podatkih NIJZ približno vsak peti prebivalec Evrope, ki živi z virusom HIV, ne ve, da je okužen, vsak drugi pa za svojo okužbo izve relativno pozno. Ocenjujejo, da naj bi v Sloveniji bilo približno 1.000 oseb s HIV.

Še vedno velja, da je preventiva najučinkovitejše »zdravilo« proti AIDSu  – z varnim spolnim vedenjem lahko preprečimo okužbo. S kakovostnim zdravljenjem in oskrbo, ki vključuje tudi zdravljenje drugih spolno prenesenih okužb, psihosocialno podporo, svetovanje za varnejšo spolnost ter podporo pri obveščanju partnerjev, pa lahko omejimo obolevanje in umrljivost zaradi virusa HIV.

Nikakor pa ne smemo pozabiti na redno testiranje na virus HIV med mladimi in tistimi, ki so HIV-u bolj izpostavljeni. Če menite, da ste bili HIV-u izpostavljeni, zaprosite za testiranje svojega izbranega zdravnika.

Naj strah pred stigmatizacijo in diskriminacijo ne bo razlog, ki bi vas odvrnil od odgovornega pristopanja k testiranju na HIV in s tem morebitnemu zgodnjemu odkrivanju bolezni, kajti le tako si boste lahko zagotovili pravočasno zdravljenje.