Do 11. junija tudi v Zasavju poteka nacionalna preventivna akcija ALKOHOL, DROGE IN PSIHOAKTIVNE SNOVI-PREMISLI! ALKOHOL UBIJA!

Akcijo izvaja Javna agencija RS za varnost prometa v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za izobraževanje, Policijo ter nevladnimi organizacijami. Število alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom je znašalo v letu 2016 32,8 % (2016 – 40 povzročiteljev), zaradi alkohola v prometu je umrlo 41 oseb, hudo telesno poškodovanih pa je bilo 175 oseb.

 Alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja.

Ljudje še vedno prepogosto podcenjujemo vpliv alkohola na naše sposobnosti. Dokler se ne pokažejo že vidni in vedenjski znaki močne alkoholiziranosti – npr. zanašanje, dvojni vid, zapletanje v govoru itd. smo prepričani, da lahko sodelujemo v prometu.

Žvečilka ne pomaga!

Prav tako vozniki pogosto menijo, da lahko alkoholiziranost zmanjšajo z nekaterimi triki ali pripomočki, kot so npr. svež zrak, telesna aktivnost, spanje, žvečilni gumiji, mastna hrana. Vedeti moramo, da ti ukrepi ne vplivajo na alkoholiziranost, upočasni se samo prehajanje alkohola v našo kri. Sama predelava alkohola pa je približno enako hitra – alkohol se razgrajuje v jetrih – približno 1 enota alkohola na uro, oziroma celo več ob večji popiti količini ali obolelosti jeter. Hkrati je pomembno zavedanje, da smo lahko po zabavi in po samo nekaj urah spanja, zjutraj še vedno močno pod vplivom alkohola in je uporaba prevoznih sredstev ravno tako nevarna.

Tako alkohol kot tudi droge pomembno vplivajo na naše sposobnosti zaznave, presoje, odločanja in izvedbe ustreznega in varnega ravnanja. Zato peš ali s kolesom prav tako ni dobra in varna alternativa vožnji domov.

Poletje naj bo čas zabave, brez alkohola in drog v prometu.

Ker se bliža predpočitniški  čas, počitnice in dopusti, ki za vse nas pomenijo večjo brezskrbnost, manj obveznosti in tudi več zabave ter prostega časa, želijo na agenciji opozoriti vse udeležence v prometu, da je sodelovanje pod vplivom alkohola, drog ali drugih psiho-aktivnih snovi v prometu zelo tvegano in nevarno. Tega se vse premalo zavedajo tudi mladi, neizkušeni vozniki, ki v povezavi še z drugimi dejavniki kot so vpliv vrstnikov, prehitra vožnja in dokazovanje, uporaba mobilnega telefona, vožnja ponoči in utrujenost lahko zelo hitro pripeljejo do zelo hudih posledic. 

V agenciji tako pozivajo mlade, da svojim prijateljem, fantom in puncam jasno sporočijo, da vožnja pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi nesprejemljiva. Prav tako pa pozivajo tudi starše, da ti jasno sporočijo svojim mladostnikom, da je vožnja pod vplivom nesprejemljiva. Skupaj naj se dogovorijo, kako bodo na varen način prišli tudi domov z zabave.