V Šmartnem bodo potekale meritve hitrosti na več lokacijah. Previdnost ne bo odveč. Kazni so lahko tudi zelo visoke!

V Šmartnem pri Litiji se Občina kar pogosto odloča za opravljanje radarske meritve hitrosti vozil, ki so sicer mnogokrat napovedane v naprej. Tudi v tednu, ki je pred nami, bo konec tedna, in sicer v petek dan, ko bodo morali vozniki še posebej paziti, da ne bodo prekoračili dovoljene hitrosti, sicer jih bo doletela denarna kazen.

stacionarni radar, slika je simbolična

Občina je meritve napovedala za petek 22. junija od 6. ure zjutraj dalje. Izvajale se bodo v okolici šol in vrtcev ter lokacijah za katere je občina Šmartno pri Litiji prejela obvestila o neprilagojenih hitrostih voznikov.

Z Občine pozivajo voznike, da upoštevajo prometne predpise in vozijo v skladu z omejitvami tudi v dneh, ko ni načrtovanih meritev hitrosti. Hkrati voznikom želijo srečno pot.

Vprašanje občana in odgovor občine Šmartno pri Litiji o radarjih iz leta 2015:

Pozdravljeni.

V sredo zjutraj je na koncu naselja Gradiške Laze stal stacionarni radar, bojda po naročilu občine. Zanima me, če je temu res tako. V kolikor je temu res tako bi Vas spomnil na dogajanje v Mariboru v zvezi s postavitvijo stacionarnih radarjev, iz katerih bi se lahko kaj naučili. Najdražja šola je namreč ta, da se učiš na lastnih neumnostih. Hkrati predlagam, da se energija usmeri v preplastitev vsem znanega nevarnega ovinka malo naprej od Gradiških Laz, kjer je ob vsakem dežju s ceste zleti kako vozilo. Sam sem to predlagal komunali kot upravljalcu ceste (po telefonu gospodu direktorju), postavili pa so samo prometni znak, da je cesta spolzka. Lep pozdrav Bogdan Murn Zgornja Jablanica 15a 1275 Šmartno pri Litiji

Odgovor:

Spoštovani,

Vaša ugotovitev, da je v sredo, 26.8.2015 v Gradiških Lazah stal stacionarni radar je pravilna. Na podlagi pritožb občanov, predvsem Jablaniške doline, o prekoračenih hitrostih na tem območju in s tem povezane nevarnosti za otroke, je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Šmartno pri Litiji določil lokacije meritev hitrosti.

Meritve hitrosti so se, poleg lokacije ki jo navajate, opravljale še na naslednjih lokacijah:

  • Šmartno pri Litiji (OŠ Šmartno),
  • Velika Kostrevnica (vrtec),
  • Črni Potok (Dom Tisje),
  • Velika Kostrevnica (šola),
  • Štangarske Poljane (šola).

Opravljenih je bilo 521 meritev in ugotovljenih 19 kršitev, največ, 10 prav na lokaciji merjenja v Gradiških Lazah. Izvajanje meritev je potekalo v dogovoru med Občino Šmartno pri Litiji, Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Šmartno pri Litiji in Medobčinskim inšpektoratom Dol pri Ljubljani, Ivančna Gorica, Litija in Šmartno pri Litiji.

Lep pozdrav,

Aleš Krže, Občina Šmartno pri Litiji