V dneh, ko lahko po medijih spremljamo stanje okuženosti s koronavirusom, vidimo, da se število dnevno potrjenih oseb testiranih na SARS-CoV-2 znižuje.

Stanje, ki ga je epidemija koronavirusa v času izbruha povzročila med ljudmi, bi lahko opisali kot strah, paniko in  občutek nemoči. Danes pa so slike že povsem drugačne. Ljudje so naveličani omejitev, iščejo krivce za to, da ne morejo prosto uživati prostih prazničnih dni, iščejo razloge za demonstracije. Velika večina jih pozablja, zakaj je bilo razglašeno krizno stanje epidemije in zakaj so bile omejitve sprejete. Pozabljajo, da če ne bi bilo tako hitrega odziva in ukrepov, bi bilo število okuženih in umrlih znatno višje tudi pri nas.

Krizna situacija zamaje naš vsakodnevni življenjski ritem, poruši naše ravnovesje in ima velik vpliv na naše duševno zdravje. Sprva se naše telo na novo situacijo odzove tako, da zanika krizno situacijo oziroma ji pripisuje manjši pomen, kot ga krizna situacija v resnici predstavlja. Zdi se nam, da se to ne more zares dogajati oziroma da bo kmalu minilo.

Takšen odziv nas zaščiti pred navalom ovirajočih čustev na katera nismo pripravljeni,
da s tem pridobimo čas za obdobje, ki sledi. Namreč kadar krizna situacija traja dlje časa, se začnejo pojavljati miselni, čustveni, vedenjski in tudi telesni odzivi, ki nam lahko predstavljajo podporo ali pa oviro pri spoprijemanju s krizno situacijo. Pomembno je, da se zavedamo, da so različni odzivi v krizni situaciji pričakovani in normalni, da pa je dobro  krepiti tiste, ki so nam v pomoč pri obvladovanju krizne situacije.

Večina posameznikov čez čas sprejme nastalo situacijo, ter se ji prilagodi tako, da spremeni svoj življenjski slog, nekateri ljudje pa se ne zmorejo prilagoditi krizni situaciji, zato je pomembno, da se obrnejo po podporo k svojim bližnjim ali pa poiščejo strokovno pomoč.

Zato lahko tovrstne proteste, kot so se zgodili na današnji dan ne le v Ljubljani, temveč v kolesarski povorki tudi v Trbovljah ne podpiramo, temveč obsojamo. Sporočilnost je namreč jasna – briga me za druge, MENI ne boste kratili svobode. Lahko vzamemo v zakup, da gre pri ljudeh, ki se v teh kriznih časih udeležujejo tovrstnih protestov, za drugo fazo doživljanja krizne situacije, pa vendar takšni odzivi ne bodo pomagali obvladati krizne situacije.

Roko na srce – omejitve niso nikomur pogodu. Vendar ne jemljimo vseh ukrepov kot diktaturo, kontrolo in nadzor. Gre za naše zdravje – zdravje in naša življenja! Nepremišljeno ravnanje bo kaj hitro porušilo številčno stanje okuženih in spet bomo lahko začeli od začetka. Tisti, ki bomo preživeli.