V nedeljo, 3. decembra je občina Litija slavnostno odprla podzemlje nekdanjega rudnika Sitarjevec in s tem uresničila dolgoletne napovedi. Pohvalno je da je tokratni občinski oblasti končno uspelo prebuditi »spečo Trnuljčico«, kot se je slikovito izrazil župan na otvoritveni slovesnosti, ni pa skrival navdušenja in tudi javno pohvalil celotno občinsko ekipo za ves trud, da je končno prišlo do odprtja rovov enega bolj slikovitih in najstarejših rudnikov na slovenskih tleh.

Preko tisoč obiskovalcev za Litijo zgodovinskega trenutka

Na prireditvi se je zbralo preko tisoč ogleda željnih obiskovalcev, ki so želeli prisostvovati na tako izjemnem dogodku in si hkrati ogledati podzemne rove litijskega rudnika. Zaenkrat je odprto okrog sto metrov rovov, v drugi fazi pa občina načrtuje odpreti še nekaj več kot petsto metrov rovov, kjer si bo mogoče ogledati limonitne kapniške strukture, stalagmite, stalaktite, cevkaste stalaktite in kapniške zavese.

Nihče ni hotel zamuditi izjemnega dogodka

Na otvoritvi so bili poleg skoraj celotne občinske uprave z županom Francijem Rokavcem ter podžupanoma, Borisom Doblekarjem ter Lijano Lovše tudi direktorica uprave Meta Ponebšek, predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja in generalna direktorica Direktorata za turizem Renate Martinčič in mnogi drugi pomembni gosti. Zbrane je nagovorila znanstvena svetnica Geološkega zavoda Slovenije dr. Tea Kolar Jurkovšek. Posebne pohvale za vložen trud pri projektu Rudnika Sitajevec sta bila deležna Mirko Dolinšek, iz Društva za razvoj in varovanje Sitarjevca in Blaž Zarnik iz litijske občinske uprave.

Brezplačni ogledi ves december

Ker pa si vsi ogleda rudnika željni obiskovalci zaradi izjemno množične udeležbe niso uspeli izpolniti želje pokukati v skrivnostno podzemlje Sitarjevca, bo občina omogočila brezplačen ogled ves december.

Ogledi bodo ob četrtkih in petkih od 10. do 12.

ter od 15. do 18. ure,

ob sobotah pa od 9. do 12. ure.

Informacije in rezervacije ogledov ter predhodne najave do zapolnitev mest je mogoče dobiti na litijskem Turistično informacijskem centru – TIC Litija.