Pred nami 32. pohod po Levstikovi poti

Čatež pri Trebnjem. Vir: levstik. si

Levstikova pot je nastala leta 1987, ko se je na pot odpravilo 397 popotnikov iz vseh koncev Slovenije. Tako kot daljnega leta 1987 se bodo mnogi tudi letos podali po  po potopisno-programskem delu slovenskega pisatelja Frana Levstika. Vsako leto je število udeležencev večje, zadnja leta se po nekaterih ocenah prireditve udeležuje prek 20.000 mladih in starejših iz vse Slovenije in drugih evropskih držav. 32. mednarodno popotovanje po Levstikovi poti bo tokrat potekalo v soboto, 10. novembra.

START

Start in registracija udeležencev bo med 6. in 9. uro v Litiji na Valvasorjevem trgu v starem mestnem jedru ali ob Kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji (pribl. 1,5 km iz Litije).  Registracija je obvezna in je možna skozi cel dan, po zaprtju starta tudi na cilju na Čatežu pred vstopom na avtobus za vrnitev.

Prispevek za posameznike znaša 6,00 € in vključuje tudi dnevnik Levstikove poti in posebno spominsko majico Levstikove poti. Vozovnico za vrnitev s posebnim avtobusom lahko kupite samo ob registraciji na startu oziroma cilju pohoda. Skupni znesek je v tem primeru 10 €.

Parkirišča za osebna vozila bodo pripravljena ob kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji.

TRASA POTI

Litija (start in registracije) – Šmartno pri Litiji (prijave) – Slatna – Jelša – Liberga – Preska …
Severna pot: … – Grmade – Gobnik – Moravče – cilj na Čatežu (22 km).
Južna pot: … Ježni Vrh – Vinji Vrh – Poljane – Gradišče pri Primskovem – Sevno – Zagrič – Razbore – cilj na Čatežu (21,5 km).

V drugem delu pohoda prireditev poteka po dveh trasah kot doslej, v Preski nad Kostrevnico se ob oznakah sami odločite, po kateri poti boste nadaljevali. Obe trasi se zaključita na Čatežu, od koder bodo vozili posebni avtobusi nazaj v Litijo (skozi Šmartno pri Litiji) in naprej v Šentlovrenc.

 

Ob poti vas bodo postregli prijazni domačini na skoraj 20 točkah. Del svojega zaslužka bodo ponudniki namenili tudi za socialno ogrožene otroke v Podružnični šoli s prilagojenim program v OŠ Litija.

 

CILJ

Razhodnja, osrednja prireditev bo ob 13. uri na vaškem trgu na Čatežu v organizaciji Turističnega društva Čatež. Na cilju se bo cel dan odvijal bogat umetniški in zabavni program. Cilj prireditve je odprt do 16. ure.

S cilja bodo po 11. uri organizirani avtobusni prevozi do železniške postaje v Litiji in naprej v Šentlovrenc. Avtobusni prevoz je zagotovljen izključno za registrirane udeležence prireditve. Registracijo lahko opravite tudi na cilju na Čatežu pred vstopom na avtobus za vrnitev.

 

vir: levstik.si