V tem tednu se v Trbovljah obeta odprtje unikatno prenovljenega prostora v centru mesta. Gre za novodobno, kulturno, visokotehnološko in moderno turistično oazo v mestu, ki bo predstavljala stičišče bogate zgodovine, pozitivne sedanjosti in obetavne prihodnosti Trbovelj. Odprtje prenovljenega prostora v centru mesta bo potekalo danes, 20. junija, ob 21.30 uri na platoju pred pošto, kjer bo potekal umetniški performans muz in lavreatov ob vizualnem spektaklu.

 

Monolit dr. Maše Jazbec, ki bo osrednji novomedijski objekt prostora pred pošto, bo omogočal interaktivno povezavo med obiskovalcem in monolitom. Gre torej za neke vrste komunikacijo med človekom in visokotehnološko stvaritvijo. Ponosni smo, da je trboveljski monolit edini monolit na prostem v slovenskem prostoru in širše.

Kulturne točke pred pošto so okolju prijazne, saj proizvajajo električno energijo, namenjeno polnjenju mobilnih naprav. Na parkirišču pred pošto je prav tako urejena polnilnica za električna vozila in kolesa, z novim prehodom za pešce pa se vzpostavlja tudi prometna ureditev, ki je pešcem bolj prijazna, predvsem pa varnejša. Glavna kulturna točka v Trbovljah bo imela tudi informacijski digitalni pano na dotik, ki bo obiskovalce usmerjal do ostalih kulturnih lokacij v mestu in jih informiral z drugimi vsebinami.

Poleg monolita bo park pred pošto nadgrajen tudi s hladilnim sistemom z vodno meglico, ki bo čez poletje pršil vodno meglo vzdolž glavnih stopnic; tam se bodo občani in obiskovalci ob najbolj vročih dneh lahko hladili. Vzpostavljen je zalivalni sistem tako pred pošto kot tudi v rondoju in urejena je sodobna, moderna hortikulturna zasaditev. Prostor je tudi invalidom prijazen, saj je opremljen s taktilnimi oznakami za invalide. Prav tako je prostor tlakovan s tlakovci, ki naj bi nase iz ozračja vezali NOx delce.

Slavnostni govorni bo minister za kulturo mag. Zoran Poznič, goste bo pozdravila županja Jasna Gabrič, med gosti pa bodo tudi drugi trboveljski kulturniki, ki bodo na prostoru za stalno imeli vsak svojo kulturno “točko”, in sicer: Laibach, Tanja Ribič, Matevž Lenarčič, Iztok Kovač, Uroš Zupan ter avtorica monolita dr. Maša Jazbec. Projekt je delno sofinanciran iz sredstev EU programa Interreg SLOVENIJA-HRVAŠKA.

Prijazno vabljeni, da se tudi vi pridružite večernemu spektaklu.