V preteklem vikendu  je Operativno komunikacijski center PU Ljubljana prejel 501 klic  za posredovanje v interventnih dogodkih. Od navedenih so policisti s področja kriminalitete obravnavali 168 dogodkov, s področja javnega reda in miru 153 dogodkov in s področja prometne varnosti 157 dogodkov.

Policisti so med drugim s področja kriminalitete obravnavali 2 drzni tatvini, 40 tatvin, 12 vlomov in 7 poškodovanj tuje stvari. S področja prometne varnosti so obravnavali 38 prometnih nesreč z materialno škodo, 9  prometnih  nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami in 4 prometne nesreče v katerih so udeleženci utrpeli hujše poškodbe.  Kršiteljem cestno prometnih predpisov so policisti zasegli 5 vozil. S področja kršitev javnega reda in miru so intervenirali 62 krat na javnem kraju in 10 krat v zasebnem prostoru, pridržana je bila ena oseba.

Vlomi:

Policisti PU Ljubljana so v preteklem vikendu obravnavali 12 vlomov in sicer 2 vloma v stanovanje, 1 vlom v stanovanjsko hišo, 4 vlome v klet/garažo in 5 vlomov v poslovne prostore. Na območju Zasavja so neznani storilci vlomili v stanovanjsko hišo. Iz prostorov so odtujili nakit ter našli ključe vozila znamke Audi A5, ki so ga tudi odtujili. Glede okoliščin vloma policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil, z dejanjem je bil lastnik oškodovan za več tisoč evrov.

15. 7. 2018 nekaj pred 6. uro so bili policisti PP Kočevje obveščeni o vlomu v prodajalno na Kolodvorski ulici v Ljubljani. Ob posredovanju na kraju so policisti kmalu prijeli 19-letnika. Ugotovljeno je bilo, da je slednji skozi okno vlomil v prostore trgovine, kjer je pregledal prostore in poskušal odtujili kaseto z gotovino, kar pa mu ni uspelo. Prijet je bil na kraju. Po vseh zbranih obvestilih bodo policisti zoper 19-letnika podali kazensko ovadbo.

Drzni tatvini:

O prvi drzni tatvini so bili policisti obveščeni 15. 7. 2018 nekaj pred 2. uro. Z zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da je oškodovanec pred cestninsko postajo Log na odstavnem pasu menjaval pnevmatiko. V tem času so mu neznani storilci iz sedeža odtujili torbico z osebnimi dokumenti in gotovino. Z dejanjem so ga oškodovali za  okoli  500 evrov.

O drugi drzni tatvini so bili policisti obveščeni istega dne okoli 2. ure in sicer na bencinskem servisu Barje. Ugotovljeno je bilo, da sta oškodovanca počivala v vozilu. Takrat se je do vozila pripeljalo drugo vozilo v katerem je voznik oškodovancu kazal na počeno zadnjo pnevmatiko. Ko je oškodovanec pregledoval pnevmatiko pa je neznanec iz zadnjega sedeža iz torbice odtujil nekaj nakita. Lasnik je bil s tem oškodovan za nekaj sto evrov.

Prometne nesreče s poškodbami:

14. 7. 2018 okoli 18. ure so bili policisti obveščeni o prometni nesreči pri kraju Briga (Kočevje). Ugotovljeno je bilo, da je 30-letni motorist vozil motorno kolo znamke Honda CB 1000 R po glavni cesti iz smeri Banja Loke proti Brigi. V levem ovinku je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo izgubil oblast  nad vozilom in zapeljal izven vozišča v jarek. Pri tem je utrpel hude poškodbe (zlom roke). Preizkušen je bil z alkotestom, ki je pokazal 0,25 mg/l alkohola v izdihanem zraku  (voznik začetnik za A kategorijo).

14. 7. 2018 okoli 11. ure so bili policisti PP Ribnica obveščeni o prometni nesreči s poškodbami na relaciji od Podklanca proti Cerknici. Ugotovljeno je bilo, da je 18-letnik vozil kolo z motorjem znamke Tomos APN 4 po regionalni cesti iz smeri Podklanca proti Cerknici ter na delu ceste, ki poteka v klancu navzdol v blagem desnem ovinku zapeljal desno iz vozišča, kjer je z nogo trčil v drog prometnega znaka. V nesreči je utrpel hude poškodbe (zlom) in je bil z reševalnim vozilom odpeljan v KC Ljubljana.

15. 7. 2018 okoli 2. ure so bili policisti obveščeni o prometni nesreči s poškodbami pri počivališču Povodje. Ugotovljeno je bilo, da je 25-letnica vozila avtomobil znamke VW golf po avtocesti A/2, pri kraju Povodje, iz smeri Ljubljane proti Vodicam. Ko je pripeljala do km 4 in 100 m odseka 610, pa hitrost in način vožnje ni prilagodila poteku, tehničnim in drugim lastnostim ceste, prometnim razmeram, ter svojim vozniškim sposobnostim tako, da ves čas vožnje obvladuje vozilo (kršitev 1. odstavka 45. člena ZPrCP) in je s sprednjo stranjo svojega vozila trčila v zadnjo stran osebnega avtomobila znamke Seat alhambra 46-letnega voznika iz Bolgarije. Po trčenju je slednje vozilo odbilo v desno preko odstavnega pasu, kjer je z desno stranjo trčilo v kovinsko varnostno ograjo nato pa ga je ponovno odbilo v vozilo 25-letnice. 46-letnik je v nesreči utrpel lažje poškodbe, prav tako je lažje poškodbe utrpela tudi njegova 31-letna potnica (drž, Bolgarije), medtem ko je  potnik v vozilu 32-letni drž. Bolgarije utrpel hude telesne poškodbe.

15. 7. 2018 nekaj pred 10. uro so bili policisti obveščeni o prometni nesreči s poškodbami v okolici Šentvida pri Stični. Ugotovljeno je bilo, da je 71- letni voznik osebnega vozila znamke Daewoo lanos vozil po lokalni cesti iz smeri  Šentvida proti naselju Glogovica, kjer je zaradi izsiljevanja prednosti pri vključevanju na prednostno cesto zaprt pot 43-letnemu vozniku motornega kolesa znamke Honda. 43-letnik je utrpel hude poškodbe in je bil z reševalnim vozilom odpeljan v KC Ljubljana.

Vožnja pod vplivom alkohola, zaseg vozila:

15. 7. 2018 okoli 18. ure so bili policisti PP Kamnik obveščeno o vozniku, ki krši cestno prometnem predpise in pelje na relaciji Volčji potok – Kamnik. Policisti so 74-letnega voznika izsledili in ugotovili, da ne posedujem veljavnega vozniškega dovoljenja, prav tako je vozil neregistrirano vozilo, na vozilu pa je imel nameščene ukradene reg. tablice. Opravljen je bil preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,63 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Voznik je med omenjeno vožnjo v Volčjem potoku trčil tudi v ograjo. Policisti so vozilo tudi zasegli. Po vseh zbranih obvestilih zoper voznika sledi ustrezen ukrep.

 

Pripravila:                                     

Maja Ciperle Adlešič – Predstavnica za odnose z javnostmi