V zadnjih 48ih  urah je Operativno komunikacijski center PU Ljubljana prejel 383 klicev  za posredovanje v interventnih dogodkih. Od navedenih so policisti s področja kriminalitete obravnavali 95 dogodkov, s področja javnega reda in miru 138 dogodkov in s področja prometne varnosti 128 dogodkov.

 

Policisti so med drugim s področja kriminalitete obravnavali 20 tatvin, 12 vlomov (v petih primerih je ostalo pri poskusu) in 8 poškodovanj tuje stvari. Prav tako so posredovali v dveh primerih nasilja v družini, v enem primeru so kršitelju izrekli ukrep prepovedi približevanja. S področja prometne varnosti so obravnavali 27 prometnih nesreč z materialno škodo, 6 prometnih nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami in eno nesrečo v kateri je peška utrpela hude telesne poškodbe. Prav tako smo obravnavali povoženje na železnici, v katerem je ena oseba umrla. Večkratnim kršiteljem CPP so zasegli 10 vozil. S področja kršitev javnega reda in miru so intervenirali 64 krat na javnem kraju, dve osebi so pridržali, in 22 krat v zasebnem prostoru, eno osebo so pridržali.

 

 

Prometna nesreča s hudimi telesnimi poškodbami:

V petek nekaj po 9. uri je bila Pu Ljubljana obveščena o prometni nesreči v Šentjakobu, v kateri je bila poškodovana peška. Z ogledom kraja nesreče in zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je 84-letna voznica osebnega avtomobila vozila po Zasavski cesti iz smeri Črnuč proti Podgorici. Ko je pripeljala do križišča Zasavske ceste in Podgorice, je pri zeleni luči na semaforju zavila levo v smeri Podgorice, pri tem pa ni dala prednosti peški (22), ki je v tem trenutku pravilno prečkala vozišče po zaznamovanem prehodu za pešce. Peška je bila z reševalnim vozilom odpeljana v UKC Ljubljana, utrpela je hude telesne poškodbe. Po vseh zbranih obvestilih bo zoper voznico podana kazenska ovadba.

Povoženje na železnici, oseba umrla:

V petek okoli 15.30 je bila PU Ljubljana obveščena o dogodku na železnici na Letališki cesti v Ljubljani, kjer je vlak zbil peško. Policisti so z zbiranjem obvestil in ogledom kraja  ugotovili, da sta 55-letna ženska in 21-letni moški, oba drž. Slovenije, v bližini naslova Letališka cesta 34 v Ljubljani, peš prečkala železniške tire. V tistem trenutku je po 2. tiru v smeri Polja pripeljal potniški vlak, ki je vozil na relaciji Ljubljana – Hodoš in kljub večkratnem spustu zvočnih signalov in močnem zaviranju trčil v 55-letno peško. 21-letnemu moškemu je prečkanje uspelo. Zdravstveni delavci Splošne nujne medicinske pomoči so peški nudili nujno pomoč, vendar žal neuspešno. Odrejena je bila sanitarna obdukcija. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno tožilstvo.

Vlomi v objekte:

Policisti so na območju PU Ljubljana obravnavali 12 vlomov, od tega je v petih primerih ostalo pri poskusu:

  • V petek okoli 10.30 so bili policisti obveščeni o vlomu v gostinski lokal na območju Šiške. Neznani storilec je preko noči preplezal ograjo in s terase odtujil leseno barsko mizo in štiri stole. Nastalo je za okoli 400 evrov škode.

  • V petek okoli 11. ure so bili policisti obveščeni o vlomu v hišo (v prenovi) v Vnajnarjah, od koder so neznanci odtujili več kosov orodja. Nastalo je za okoli 1000 evrov škode.
  • V soboto okoli 9.20 ure je bila PU Ljubljana obveščena o vlomu v hišo na območju Šiške. Neznani storilec je vlomil skozi garažna vrata, pregledal prostore in odtujil nakit. Lastnika je oškodoval za okoli 5000 evrov.

  • V soboto popoldan smo bili obveščeni o vlomu v vikend v Smrjenah, kamor je neznani storilec vlomil v roku enega tedna. Iz notranjosti je odtujil orodje in pijačo. Nastalo je za okoli 1000 evrov škode.

Nedovoljen prehod državne meje, prijeti štirje tujci:

V soboto okoli 18. ure je bila PU Ljubljana obveščena, da so občani v Štalcarjih opazili štiri moške, ki bi lahko bili tujci. Policisti so osebe izsledili in prijeli. Ugotovljeno je bilo, da gre za drž. Pakistana, ki so mejo prestopili preko reke Kolpe. Vsi so v postopku policistov zaprosili za mednarodno zaščito. Po končanem postopku so bili nameščeni v azilni dom.

Vinjena voznica:

V soboto popoldan so bili policisti obveščeni o nezanesljivi vožnji voznice osebnega vozila Peugeot v Domžalah. Voznico so policisti izsledili na Jarški cesti v Domžalah, pri kateri je bila ugotovljena prisotnost alkohola, in sicer 0,85 mg/l. Zoper njo bo podan obdolžilni predlog, prepovedana ji je bila nadaljnja vožnja in odvzeto vozniško dovoljenje.

Vinjen voznik:

V soboto okoli 17.20 je bila PU Ljubljana obveščena o nezanesljivi vožnji voznika osebnega vozila Passat v Medvodah. Policisti so voznika izsledili v Zbiljah in opravili kontrolo. Ugotovljeno je bilo, da je vozil pod vplivom alkohola (1,19 mg/l). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in odvzeto vozniško dovoljenje, zoper njega bo podan obdolžilni predlog.