Po dežju posije sonce, pravi pregovor in posijalo je, pa še nekaj se je zgodilo po dolgem pričakovanju vseh ljubiteljev in nabiralcev gob. Po zadnjem kar nekaj dnevnem obilnem deževju so končno pričele rasti gobe. Suša in pretirana vročina nista dovolili, da bi gobe prišle na plano. Navdušenci si dajejo duška, pred vsem z nabiranjem jurčkov in objavljanjem trofej na socialnih omrežjih.

Vse lepo in prav, vendar je prav tudi, da v tej gobarski evforiji opozorimo tudi na pasti, ki čakajo gobarje in pravila igre v gozdovih. Ni vse samo »horuk v hosto« in pobrat vse kar je po tleh v kakšno polivinil vrečko! Mnogo gob je tudi strupenih, celo smrtno nevarnih, zato bodite zelo previdni!

Gobarjenje je mnogo več kot le to in prav je, da ste čim bolj osveščeni, da bo gobarjenje po zasavskih gozdovih res le užitek in sprostitev, pa še nekaj slastnega in celo zelo zdravega bo za pod zob.

NEKAJ OSNOVNIH PRAVIL IN NAVODIL, DA VAM BO NARAVA HVALEŽNA

  • Če imate možnost se včlanite v katerega od gobarskih društev. Svoje znanje o gobah boste tako gradili postopoma, s skupnimi izleti in izobraževalnimi predavanji. Obstajajo tudi priročniki.
  • Ne pozabite, da ste v gozdu gost. Gobe pobirajte in nabirajte previdno, s spoštovanjem do narave, ki nam je to dala.
  • Ne rijte po tleh in ne brcajte in ne uničujte neužitnih gob, ker so prav tako pomembne za gozd in podrast kot ostale.
  • Ne plašite divjadi in ne pripeljite se do mesta nabiranja z avtomobilom, pač pa si raje vzemite čas za sprehod.
  • Ne uničujte podrastja, gobo na grobo očistite na mestu, kjer ste jo pobrali.
  • Vedno nabirajte gobe v pletene košare, nikdar v plastične vrečke.

Odrasla oseba lahko v enem obroku zaužije največ pol kilograma gob. Po možnosti jih ne jejte pozno popoldan ali zvečer, prav tako pa bodite pazljivi, ko z njimi hranite otroke.

Pozor: posameznik lahko v Sloveniji dnevno nabere dva kilograma gob, ki morajo biti v grobem očiščene že neposredno na rastišču.

Policisti zasegli preveč nabranih gob. foto: PU Ljubljana

ZDRAVE IN ZDRAVILNE GOBE

Veliko sreče in užitkov pri gobarjenju vam, dragi bralci Našega Zasavja, želimo iz uredništva!