Jutri tik pred poldnevom bodo v več kot 1000 mestih v skoraj 100 državah potekali protesti mladih za podnebno ukrepanje. Proteste ( v Sloveniji bodo v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Kamniku, Slovenskih Konjicah, Ormožu in Novem mestu), ki bodo potekali pod imenom Podnebni štrajk, z navdušenjem pozdravlja tudi večina osnovnih in srednjih šol, ki bodo svojim učencem opravičile petkov pouk, pozdravlja pa jih tudi Ministrstvo za okolje. V iniciativi Mladi za podnebno pravičnost, ki trenutno šteje že več kot 200 aktivnih članov, napovedujejo, da to ni enkraten dogodek, temveč šele začetek boja.

Mlade po vsem svetu je navdihnila švedska najstniška okoljska aktivistka Greta Thunberg. Organizira ga civilna iniciativa Mladi za podnebno pravičnost. Thunbergova je avgusta lani začela s tedenskimi protesti pred parlamentom v Stockholmu, s katerimi je od države zahtevala ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam. Njeno sporočilo se je razširilo in spodbudilo demonstracije učencev po vsem svetu. Protesti potekajo pod sloganom Petki za prihodnost.

V Sloveniji se bo Podnebni štrajk v petek malo pred poldnevom začel na Kongresnem trgu v Ljubljani. Na spletnem družbenem omrežju Facebook svojo prisotnost zaenkrat napoveduje več kot 2000 oseb. Protestu se pridružujejo tudi druga mesta po Sloveniji; Ormož, Novo Mesto, Maribor, Koper, Slovenske Konjice in Kamnik.

KLJUČNE ZAHTEVE MLADIH ZA PODNEBNO PRAVIČNOST

Mladi organizatorji so prejšnji teden v Ljubljani organizirali pripravljalni sestanek, na katerem so oblikovali ključne zahteve, s katerimi bodo naslovili odločevalce. Na njem se je zbralo 70 ljudi, večinoma mladih, nekaj pa tudi starejših.

  • Na prvo mesto zahtev so postavili takojšnje razogljičenje Slovenije v skladu z omejitvijo rasti globalne temperature na največ 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo. Zahtevajo tudi ukrepe za zmanjševanje porabe energije in takojšen pravičen prehod na nizkoogljične vire energije ter dostopen, učinkovit in zeleni javni prevoz ter spodbujanje kolesarjenja in pešačenja.
  • Želijo si tudi ukrepe za spodbujanje sonaravne, lokalno pridelane, polnovredne in pretežno rastlinske prehrane ter povečanje samooskrbe na državnem nivoju. Med svoje zahteve so dodali vključitev celostne obravnave okoljskih tematik v učne načrte na vseh ravneh izobraževanja.
  • Izrekli so se tudi za spodbujanje kvalitetnih in dostojnih zelenih delovnih mest, pravično krožno gospodarstvo, ki ne temelji izključno na zasledovanju rasti bruto domačega proizvoda, temveč upošteva tudi alternativna merila resničnega razvoja družbe, ter za spodbujanje trajnostne, okolju in ljudem prijazne potrošnje in proizvodnje ter skupnostnega upravljanja z življenjskimi viri.
  • Zahtevali bodo še ukrepe za ohranjanje in povečevanje biotske raznolikosti ter obnavljanje naravnih habitatov. Bremena prehoda v nizkoogljično družbo pa bi morali pravično razporediti – stroške prehoda naj nosijo tisti, ki so krizo primarno povzročili, in ne šibkejše družbene skupine, so še zapisali.

MINISTRSTVO SHOD PODPIRA IN PRIPRAVLJA OKVIR DOLGOROČNO PODNEBNO STRATEGIJO

Shod proti proti podnebnim spremembam pa pozdravljajo tudi na ministrstvu za okolje.”Boj proti podnebnim spremembam je eden izmed najbolj perečih izzivov današnjega časa. Na ministrstvu smo že večkrat opozorili, da se je čas za izmikanje temu boju iztekel. Le ambiciozna podnebna politika bo povečala verjetnost, da bodo učinki podnebnih sprememb v prihodnosti blažji in da bomo lahko živeli v zdravem in varnem okolju,” so poudarili. Podporo protestom je danes izrekel tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). K udeležbi na podnebnem štrajku sindikat vabi tudi svoje članice in člane.

Trenutno na ministrstvu pripravljajo okvir dolgoročne podnebne politike, ki bo namenjen zagotavljanju stabilnosti in ustrezni ambicioznosti dolgoročne podnebne politike v Sloveniji. Tako naj bi do sredine stoletja dosegli nevtralnost izpustov toplogrednih plinov na poti v trajnostni razvoj gospodarstva in družbe. Okoljsko ministrstvo oz. vlada naj bi letos pripravila dolgoročno podnebno strategijo Slovenije do leta 2050.

Včeraj ob 11.55 pa so Mladi za podnebno pravičnost priredili tudi tiskovno konferenco v Pritličju na Mestnem trgu. Sobo v kateri je konferenca potekala, so spremenili v časovno kapsulo in s tem odpotovali v prihodnost. S tišino in   so prikazali, kako bo izgledal ta planet, če bomo še najprej molčali. “Energijo za ogrevanje prostora smo porabili z veliko težavo, saj dobro razumemo implikacije takega početja. Razsipavanje z energijo lahko opravičijo le nujni primeri. Če nam je z uporabljenimi kilovati umazane energije uspelo premakniti naše goste, smo njihovo porabo opravičili. Zahvaljujemo se in čestitamo vsem novinarjem, kolumnistom in urednikom, ter umetnikom in kulturnikom, ki so s svojo prisotnostjo pomagali dodati težo Podnebnemu štrajku,” so zapisali mladi organizatorji.