Vir fotografije: FB stran Primož Roglič https://www.facebook.com/photo?fbid=855971545884383&set=a.204591987689012

Včeraj se je tako rekoč zaključila dirka Giro d’Italia 2023, kjer je ponovno navdušil Primož Roglič

Z vzponom na Svete Višarje se je odločilo, kdo bo letos oblekel rožnato majico. Kolesarji so se v 20. etapi dirke pomerili na kronometru na nekaj več kot 18 kilometrov dolgi progi. Izziv je bil še posebej zahteven zaradi izjemnega naklona trase, ki se je strmo dvigala od 15% pa kar do 22% naklona.

Za rožnato majico so se najtesneje pomerili Portugalec Joao Almeida, Valižan Geraint Thomas in Primož Roglič. Joao Almeida je postavil najhitrejši čas na prvem merjenju vmesnega časa, a ga je Primož Roglič takoj izboljšal, Thomas pa je že do merjenja prvega vmesnega časa izgubil dve sekundi proti Rogliču. Tudi pri drugem merjenju vmesnega časa je Roglič premagal Portugalca, Thomas pa je za Rogličem zaostajal že 16 sekund. Potem pa je prišlo do preobrata, zaradi katerega je marsikateremu ljubitelju kolesarjenja in navijačev našega Rogle zastal dih. Primož je zadel v eno ob lukenj ob cesti, zaradi česar se mu je snela veriga s kolesa. Seveda jo je namestil nazaj, ampak pri tem je izgubil kar nekaj dragocenega časa. A kljub nesrečnemu pripetljaju se je tekma končala z najlepšim možnim razpletom – Primož Roglič je kljub vsem tehničnim težavam v cilj pripeljal z 40 sekundami pred Geraint Thomasom in 42 sekundami prednosti pred Joaoem Almeido in osvojil Giro d’Italia 2023.

Čez dobro uro se v Rimu pričenja zaključna etapa letošnjega Gira, na kateri pa velja nenapisano pravilo, da se nosilca rožnate majice ne napada. Tako ni preuranjeno, če zapišemo:

ROGLA, ISKRENE ČESTITKE IN VELIK POKLON!!!

Povzeto po: https://www.zurnal24.si/sport/kolesarstvo/roglic-v-boju-za-skupno-zmago-fantasticen-nastop-americana-406662