Program zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA je v ponedeljek, 15.10. 2018 začel z novim krogom slikanja žensk v Litiji. Mobilna enota programa DORA bo stala pri Zdravstvenem domu Litija do sredine decembra. Zdravniki na Onkološkem inštitutu pozivajo ženske, da se slikanja udeležite, saj z mamografijo odkrivajo majhne, še netipne rake. Če je rak odkrit na začetni stopnji, je zdravljenje lahko zelo uspešno, terapije pa manj agresivne. 

 

Mamografija je dokazano najustreznejša diagnostična metoda odkrivanja majhnih rakov, program DORA pa je od aprila letos dostopen vsem slovenskim ženskam med 50. in 69. letom. Deluje po visokih evropskih smernicah kakovosti. Za presejalno mamografijo v programu DORA napotnica ni potrebna, pregled je popolnoma brezplačen. Prijazni sodelavci vas sprejmejo ob naročeni uri, brez čakanja. Slikanje opravijo posebej izobraženi radiološki inženirji po strogih evropskih smernicah kakovosti. Vsako mamografsko sliko ločeno odčitata dva zdravnika radiologa, rezultati so hitri, da ženska ni izpostavljena predolgemu čakanju. Kadar radiologi pri odčitavanju mamografskih slik vidijo spremembe na dojki, pa je pacienkta povabljena na dodatne preiskave na Onkološki inštitut v Ljubljano, kjer poteka tudi zdravljenje morebitnega raka dojke. Udeležba žensk v programu je pogoj za uspešnost programa, kajti če se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70% žensk, lahko dolgoročno zmanjšamo umrljivost žensk zaradi raka dojk do 30%, kar je ključni cilj programa.

Ženske, storite korak za svoje zdravje in se odzovite na vabilo programa DORA, ter tako izkoristite svojo pravico do presejanja, ki vam jo zagotavlja država,« je pozvala ženske odgovorna radiologinja v programu DORA mag. Kristijana Hertl, dr. med.

 

Mobilna enota je v Litiji delovala že leta 2012, 2014 in 2016, visoka udeležba pa kaže na dobro ozaveščenost žensk s tega območja in na dobre izkušnje s programom DORA v preteklosti.