Promet po glavni cesti med Trbovljami in Zagorjem bo lahko predvidoma stekel v prvem tednu aprila, so sporočili z Direkcije RS za infrastrukturo. Dela potekajo zelo intenzivno, trenutno se obnavljajo poškodovani elektrovodi, potekajo tudi vrtalna dela, pred odprtjem pa bo potrebna še montaža armirano betonskega zidu ob cesti. Cesta je neprevozna že od začetka februarja, ko jo je zasulo med 10.000 in 15.000 kubičnih metrov materiala z brežine.

Na direkciji so pojasnili, da na območju, kjer se je v začetku februarja zgodil večji skalni podor, dela potekajo zelo intenzivno. V začetku meseca so med drugim ponovno očistili brežine z vodnimi curki, odstranili večino materiala s platoja in izvedli varovalni zasip, ki bo služil kot zaščita za zid, trenutno se zagotavlja zaščito delovišča, pravtako so delavci na brežini že izvedli pripravljalna dela za izvedbo vrtin in namestitev mrež ter posekali drevesa in grmovje na celotnem zgornjem robu podora.

Trenutno Elektro Ljubljana obnavlja poškodovane elektrovode, delavci pa izvajajo vrtalna dela. Na levem boku brežine, kjer je predvidenih okoli 200 vrtin globine do 10 metrov, so jih izvrtali pet, dela pa naj bi bila končana v dveh tednih.

Pred odprtjem ceste za promet je po pojasnilih direkcije potrebna še montaža armirano betonskega zidu ob cesti v dolžini 57 metrov, ki bo zaključena v roku enega tedna. Urediti je treba vode za elektrifikacijo alarmnega sistema, namestiti mreže na levi strani brežine in sanirati vozišče. Predvidoma bodo vsa nujna dela za vzpostavitev prevoznosti zaključena v prvem tednu aprila, ko bo možna tudi sprostitev prometa. Namestitev mrež v osrednjem in desnem delu brežine pa bo možno izvajati tudi ob prometu, so dodali.