Prometej na Špicbergu

Letos decembra se bo na dan svete Barbare Zasavje poklonilo tradiciji rudarstva v Zasavju. Na Špicbergu bodo postavili osemmetrsko železno skulpturo rudarja Prometeja.

 

Po grški mitologiji je Prometej eden od Titanov, ki je ustvaril ljudi iz ilovice in jih naučil šteti, pisati in delati. A ti ljudje niso častili bogov, zato jim je Zevs za kazen odvzel svetlobo in toploto. Prometej je z Olimpa ukradel ogenj in ga prinesel ljudem, Zevs pa ga je kaznoval tako, da ga je priklenil na skalo v Kavkazu, kjer mu je jastreb vsak dan kljuval jetra, le-ta pa so mu čez noč spet zrasla.

Zasavje je plačalo visoko ceno, da so imeli ljudje v teh dolinah energijo in zato bo skulptura dobila ime po Prometeju. Pobudo za nastanek kipa je dal nekdanji direktor zasavskih premogovnikov Ivan Berger, vodja aktivnosti za postavitev kipa je prevzel Karel Vukovič, same izdelave pa se je lotil nekdanji minister in akademski kipar Zoran Poznič s sodelavci.

Prometej bo narejen iz železja iz rudniških jam, dopolnjevale ga bodo tudi nove kovine in drugi materiali, njegova posebnost ali podobnost s Prometejem pa bo svetloba iz laserskih žarkov, led diod ter črne luči, ki bo s svojim snopom svetlobe iz samopreskrbnih sončnih celic svetila naravnost prek doline do rudniškega jaška na Gvidu, kjer bo osvetlila rudarski grb vrh stolpa.

Uradni investitor projekta v vrednosti 45.000 € je Društvo TNM (Trbovlje novomedijsko mesto) in s Prometejem zaokrožujejo zgodbo o rudarski tradiciji v Zasavju, z uporabljeno nova tehnologija pa odpirajo vrata nekdaj pretežno težkoindustrijske doline tudi visokotehnološki prihodnosti.

Prometej – spominska skulptura, ki bo ena najvišjih javnih spominskih plastik v Sloveniji (skupaj s podstavkom bo merila skoraj 10 metrov), bo stal na Ostrem vrhu ali po domače na Špicbergu in od tam bo s svojim ognjem osvetljeval trboveljsko dolino še dolgo, ko bo Rudnik Trbovlje – Hrastnik dokončno zaprt.