Prostovoljstvo je oblika dela, za katerega oseba, ki ga opravlja, ne dobi plačila. Prostovoljstvo pokriva potrebe ljudi v družbi, prispeva k boljšemu življenju posameznika ali skupine v družbi ter ščiti interese tistih, ki so na različne načine ogroženi ali odrinjeni na rob družbe. Prostovoljci delujejo na področju sociale, vzgoje in izobraževanja, zdravstva, kulture, okoljevarstva in drugod.

Danes vam predstavljamo zgodbo Maje Oprešnik, prostovoljke v Društvu prijateljev mladine Trbovlje, s katerimi sodeluje že štiri leta. Z delom je začela poleti leta 2016. Organizaciji se je priključila poleti leta 2016 zaradi želje po delu z otroki in  po novih izkušnjah, v pa društvu sodeluje pri dejavnostih za otroke in vodi različne aktivnosti.

Foto: osebni arhiv

Že od nekdaj jo je veselilo delo z otroki. Prostovoljstvo je videla kot odlično priložnost za pridobitev novih izkušenj iz tega področja. Pri delu jo motivirajo otroci, dobro vzdušje in iskrene povratne informacije, ki jih pri otrocih nikoli ne manjka. V Društvu prijateljev mladine jim poskušajo omogočiti aktivno in nepozabno preživljanje poletnih počitnic.

Maja pravi, da ji prostovoljstvo predstavlja pomembno življenjsko izkušnjo. Naučila se je soočati z novimi izzivi in iz vsake stvari pridobiti nekaj pozitivnega. Predvsem prisluhniti otrokom in ustvariti prijetno vzdušje, kjer se zabavajo tako otroci kot tudi sama. Društvo prijateljev mladine Trbovlje je aktivno skozi vse leto, Maja pa se kot prostovoljka udeležuje predvsem poletnih aktivnosti.

Največ ji pomenijo iskrene povratne informacije otrok. Maja pravi: “Čudovito je slišati, da radi prihajajo na naše aktivnosti in jih opazovati kako ob tem uživajo. Razveselijo me tudi pozitivni odzivi staršev, ko komentirajo, da so se otroci zabavali in se kaj novega naučili. Takšni programi se mi zdijo pomembni, saj otroci spoznavajo nove prijatelje, se družijo in pridobivajo pomembne izkušnje za življenje.”

Dodaja še, da takšni programi ljudem zelo veliko pomenijo. Aktivnosti, ki jih izvajajo,  staršem omogočajo varstvo otrok, otrokom pa predstavljajo aktivno in kvalitetno preživljanje prostega časa.

Vsem, ki se o prostovoljstvu še odločajo, Maja sporoča, naj poskusijo nekaj novega, saj je v življenju pomembna vsaka izkušnja. V Društvu prijateljev mladine Trbovlje pa so vedno veseli novih obrazov in zato so sproščeni in energični prostovoljce, ki radi delajo z otroki, vedno dobrodošli.

Zainteresirani za sodelovanje z DPM Trbovlje naj pokličejo 041 618 414 (Lavra) ali pišejo na elektronski naslov [email protected].

In za konec še misel o tem, kaj prostovoljka Maja razume pod pojmom prostovoljstvo.  »Prostovoljstvo je pomoč drugim, za katero nikoli nič ne dobimo v zameno, vendar je veliko več kot to. Včasih je plačilo že ena lepa beseda ali nasmejan obraz.«