Vlada je sklenila, da lahko od jutri naprej spet obratujejo prodajalne z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom ali pohištvom, kemične čistilnice, servisne delavnice, kjer opravljajo popravila in vzdrževanje tehničnega blaga, z delom pa bodo lahko pričeli tudi vulkanizerji, avtoličarji in avtokleparji ter delavnice za popravilo koles. Na voljo bodo tudi storitve, ki se opravljajo na prostem – vrtnarske storitve, krovska dela, fasaderska dela.  Omogočen bo tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

Vse športne navdušence bo navdušila novica, da bodo dovoljene športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi, če bodo pri tem posamezniki ohranjali varno razdaljo do drugih ljudi.

Na nego in lepoto v salonih bo potrebno še malo počakati. Frizerji in kozmetični saloni bodo z delom ponovno pričeli po 4. maju, prav tako tudi saloni za nego psov in mačk ter ostalih živali.   Svoja vrata bodo lahko odprle prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov, razen tistih, ki imajo svoje prostore znotraj trgovskih centrov.

Ob sprejetih novih izjemah pa je vlada objavila tudi navodila za delo v trgovinah in servisih  v času trajanja epidemije covid-19. Še vedno velja omejitev, da lahko v trgovine, ki bodo ponovno dostopne od jutri dalje, dostopajo le zdrave osebe; v primeru bolezenskih znakov do storitvene dejavnosti ne smejo dostopati. Uporabljati je potrebno zaščitno masko ali kakšno drugo zaščito, ki prekrije nos in usta, razkuževati pa si je potrebno tudi roke. Navodila vlade zahtevajo med drugim tudi zagotavljanje 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, redno in učinkovito prezračevanje prostorov, razdalja med čakajočimi na blagajni mora biti najmanj dva metra, obvezno pa je tudi redno razkuževanje nakupovalnih vozičkov in košar v trgovinah.