Od 18. ure dalje je v Sloveniji razglašeno stanje epidemije.

Do takrat je bilo na območju Slovenije potrjenih že 96 primerov okužb s koronavirusom. Število okuženih oseb po starostnih skupinah je približno uravnoteženo -v starostni skupini  od 16 do 29 let je okuženih 23 oseb, med osebami starimi od 30 do 49 let je potrjenih 26 okužb, v skupini od 50 do 59 let je okužb 22, med starejšimi ljudmi starimi  60 let in več pa je okužb 21. Najmanj obolelih je med najmlajšimi – v skupini od 0 do 15 let so okužene le 4 osebe.

Od ponedeljka dalje bodo zato vse vzgojno-izobraževalne ustanove za predvidoma 14 dni zaprle svoja vrata. Tisti, ki bodo zaradi zaprtja morali ostati doma, so upravičeni do nadomestila v višini 80 odstotkov plače. Starši in tisti, ki bodo skrbeli za otroke doma, pa bodo upravičeni do nadomestila plače v višini 50 odstotkov plače.

Minister za izobraževanje v odstopu Jernej Pikalo je navedel, da naj šole danes, 13. marca,  če je le mogoče, organizirajo alternativne oblike izobraževalnega procesa oziroma naj tisti otroci,  ki lahko, ostanejo doma. Za starše, ki morajo nujno v službo, bodo organizirali varstvo otrok v skladu z navodili NIJZ.

Vse zasavske osnovne šole imajo danes še pouk, čeprav prek svojih spletnih strani obveščajo starše, da če imajo možnost, naj njihovi otroci ostanejo doma. Na Gimnaziji in ekonomski srednji šoli Trbovlje, Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje ter na Srednji šoli Zagorje pozivajo dijakinje in dijake, da naj zaradi ukrepov ob širitvi korona virusa ostanejo doma.