Rdeče srce nad Trbovljami

Trboveljski Prometej, najvišja skulptura rudarja, ki se pne v nebo nad našo trboveljsko dolino in gleda proti rudniškemu jašku na “Gojdi”, je le dobil svojo končno podobo. Na praznični dan je zažarelo njegovo srce, ki ga je zasavska umetnica Marjeta Hribar ustvarila ravno iz premoga. Delo, ki so ga opravili trboveljski gasilci in ostala ekipa, je budno nadzoroval tudi avtor nove trboveljske senzacije, akademski kipar Zoran Poznič.

Rudar Prometej je sedaj pripravljen, da zablesti v vsej svoji ogromni lepoti. Laserski žarek sveti prek doline, rdeče sveti pa tudi njegovo srce. Slavnostna otvoritev še ni bila izvedena zaradi prepovedi druženja več ljudi, kar si tak monument vendarle zasluži. Dokler še ne bo primernih pogojev za otvoritev, pa bodo uredili še okolico kipa – poskrbeli bodo za lažji in varen dostop, posejali bodo travo in postavili klopi.

Pa vendar se bo na večer pred praznikom dela, torej v petek, 30. aprila 2021 Prometej kot simbol delavstva in rudarstva pridružil praznovanju – z dveurno svetlobno senzacijo, ki bo ustvarjena tudi s pomočjo zunanjih virov svetlobe.

Vabljeni, da si svetlobni spektakel ogledate med 21. in 23. uro zvečer.
In verjemite, da jo boste opazili, saj Prometejeva luč sveti daleč naokrog!