Današnji dan se je ponovno zapisal v zgodovino slovenskih olimpijskih dosežkov. Primož Roglič je danes osvojil zlato!

 

Tekmovanje v cestnem kolesarstvu se je danes zaključilo s tekmo v kronometru.  Trasa na hribovitem predelu okoli dirkališča Fuji International Speedway je zelo razgibana in kolesarji so se morali spopasti  z 846 višinskimi metri. Poleg le redkih ravninskih odsekov pa so se kolesarji soočali še z vlažnim ozračjem.

Izmed 39 kolesarjev na štartu jih je kar nekaj veljalo za današnje favorite – Italijan Filippo Ganna, Belgijca Wout van Aert in Remco Evenepoel, Nizozemec Tom Dumoulin, Avstralec Rohan Dennis, Američan Brandon McNulty in tudi naš zasavski rojak Primož Roglič.

31-letni Kisovčan je krenil na pot minuto čez 9. uro. Že pri prvem merjenju vmesnega časa je imel najhitrejši rezultat in tudi nadaljeval je izjemno hitro. Že po drugem merjenju vmesnega časa je Roglič prevzel vodstvo in tudi na polovici proge po dobrih 22 kilometrih je imel najhitrejši rezultat. Tudi v nadaljevanju vožnje ni popuščal in v cilj pripeljal s časom 55:04 in povprečno hitrostjo 48,2 km. Tudi ko so bili vsi kolesarji na cilju, nihče ni mogel prehiteti Primoža Rogliča, ki je tako osvojil drugo zlato medaljo za Slovence na olimpijskih igrah v Tokiu.

Po težkih trenutkih na dirki Tour de France in neuspeli cestni dirki nekaj dni nazaj, ko je na olimpijskih igrah postal bronast Tadej Pogačar, se je danes Primož Roglič kot feniks dvignil v šampionskem slogu in na vožnji na čas spisal kolesarsko poezijo ter postal olimpijski prvak. Svoj dosežek je komentiral, da je na pridobljeno zlato izjemno ponosen in vesel, saj sam zase pravi, da ni ravno specialist za kronometer. Ampak danes mu je uspelo.

Iskrene čestitke, Primož, tudi mi vsi smo izjemno ponosni in veseli zate!