Šmarska znana in priznana gostilna Pri Mačku v samem središču kraja je bila te dni počaščena z obiskom znanega slovenskega igralca, voditelja, pisca kolumn in še kaj, Romana Kočarja, ki med drugim po novem vodi oddajo Kulinarična vandranja na TV3.

Matevž Sotenšek pred domačo gostilno Pri mačku v Šmartnem pri Litiji

Roman Končar:

“Slovenijo imam srčno rad, dobro hrano prav takisto. Zelo rad kuham in zelo rad dobro jem, kar je tudi videti, kakopak. Ga ni čez eno dobro, doma narejeno kosilce,” pravi Končar, ki po svetu hodi vedno vedoželjnih oči in ušes. “In vse me nekako zanima. Sem pač zvedav možakar priletne starostne kategorije z zgledno kilometrino na vseh področjih,” se šali v izjavi za TV3.

Kulinarična vandranja ni navadna kuharska oddaja, del oddaje posnet na terenu

Kuharskih oddaj je na televizijah veliko, Kulinarična vandranja pa so posebna, saj se en del snema na terenu – Roman bo namreč iz tedna v teden predstavljal skrite bisere in zanimivosti naše dežele. V prvi oddaji je tako na primer predstavil edinega našega Nobelovega nagrajenca Friderika Pregla. V drugem delu pa se Romanu v studiu pridruži kuhar Lojze Čop.

Kot je za Naše Zasavje povedal Matevž Sotenšek šef gostilne Pri Mačku v Šmartnem, je dobil povabilo v oddajo, ker je voditelj oddaje Roman Končar ocenil, da je gostilna Pri Mačku najboljša gostilna s tradicijo v šmarskem okolišu. Poleg gostilne bodo v oddaji predstavljene zanimivosti Šmartna.

Oddaja Kulinarična vandranja bo na sporedu v nedeljo, 22. aprila ob 18. uri in 45 minut.

Pri Mačku, gostilna s 100 letno tradicijo

Gostilna Pri Mačku se nahaja v centru Šmartna pri Litiji, le 50 metrov stran od šmarske cerkve sv. Martina. Je gostilna z več kot 100 letno tradicijo. Slovijo po tradicionalni slovenski kuhinji, kjer hrano pripravljajo na star klasičen slovenski način, s pridihom modernosti glavnega kuharja Matevža. Nudijo malice, dnevna in nedeljska kosila, jedi po naročilu, jedi s predhodnim naročilom in pizze.

Gostilna nudi prijeten ambient, kjer se lahko odločite med sobami različnih stilov za različne priložnosti. To so »Mala soba« v modernem stilu, »Velika soba« s krušno pečjo v prvotnem tradicionalnem stilu in pa »Spodnja soba«, preurejena iz kleti s 100 letnim stropom in opremo primerno tistemu času.

Poleg tega organizirajo tudi cateringe, na gradu Bogenšperk skrbijo za gostinsko ponudbo v krčmi, gradu in porokah na gradu ter različnih prireditvah, vinskih degustacijah, srečanjih in seminarjih, ki se odvijajo na Bogenšperku.

Matevž Sotenšek in Roman Končar

Seveda pa je treba še zapisati, da ima gostilna prekrasen letni vrt, ki je kot nalašč za počitek, klepet, prijetno druženje ali srečanje, seveda ob odlični kulinariki in pijači z odlično postrežbo. To smo se šli tudi sami iz uredništva Naše Zasavje prepričat.

Da pa se je Roman Končar še lažje odločil izbrati odlično šmarsko domačo gostilno Pri Mačku v idilični pokrajini pa je nekaj razlogov v videu Nika Poglajna, za kar se mu tudi iz uredništva Naše Zadavje lepo zahvaljujemo.