Evropa Donna – Slovensko združenje za boj proti raku dojk tudi letos vabi k udeležbi na številnih dogodkih, s katerimi bodo obeležili rožnati oktober, mesec osveščanja o raku dojk. Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto na novo zboli okoli 1300 žensk in skoraj 400 jih vsako leto umre. To niso samo številke, to so žene, mame, hčere, prijateljice in sodelavke. Vendar je rak dojk lahko visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za ženske predvsem pomembno redno samopregledovanje ter udeležba v presejalnih programih DORA in ZORA.

 

V Zasavju se bo aktivnostim v oktobru pridružila Skupina za samopomoč bolnikov z rakom, ki deluje pod okriljem Društva onkoloških bolnikov Slovenije. S stojnicami z gradivom in možnostjo za pogovor s prostovoljkami bo prisotna v vseh treh občinah – Hrastnik, Zagorje in Trbovlje na lokacijah: ZD Trbovlje, Zagorje in Hrastnik, SB Trbovlje, Srednja šola Zagorje, GESŠ Trbovlje, Dom starejših na Tereziji pa tudi na tradicionalni prireditvi Evropa Donne, Tek in hoja za upanje, ki jo organizira VDC Zagorje.

Osrednja prireditev »Rožnate niti za zdravje« bo potekala danes, 3.oktobra 2019, ob 10. uri pred Zdravstvenim domom Trbovlje, ko bomo tako kot lani skupaj ovili drevesa v pisane barve. S to simbolično gesto bomo opozorili na krhkost in ranljivost človeškega življenja, ki potrebuje nenehno skrb, ljubezen in razumevanje. Za to pa je potrebno veliko potrpljenja, vztrajnosti, in pozitivne energije. Ustvarjalnost, ročne spretnosti nas  pomirjajo, sproščajo… In vse to potrebujemo pri soočanju z boleznijo.

Vabljeni torej posamezniki, skupine, društva, da s svojim prispevkom, prisotnostjo sodelujete in na ta način pomagate širiti zavedanje o pomenu zdravega načina življenja kot preventive in zgodnjega odkrivanja ter učinkovitega zdravljenja raka dojk.