Danes se bo teka na najbolj nenavadni progi v Sloveniji udeležilo 137 tekačev, kar je že precej več kot lani, ko so tekači prvič v zgodovini Zasavja in Slovenije tekli maraton po rudniški jami. Kaže, da je Rudarski maraton prava in privlačna tekaška prireditev, ki v edinstvenem športnem duhu ohranja rudarsko dediščino treh zasavskih občin in jo promovira po vsej Sloveniji.

Tekači bodo startali ob 11. uri v Evroparku v Zagorju. Od tam bodo tekli čez Slačnik v Trbovlje ter po rudniški jami v Hrastnik. Ker teče proga tudi pod zemljo, potrebujejo v jami naglavno lučko in čelado.

Rudarski maraton poteka letos pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja. Udeležbo že potrdil Perkmandeljc, čeprav še ni znano, ali bo po progi sopihal ali ga bodo po njej vozili.

Danes pa ne bo pestro samo na startu, ampak tudi na ciljnem prizorišču v Hrastniku. Ob tamkajšnji upravni rudniški zgradbi se bodo na stojnicah predstavljale različne organizacije. S svojo pestro ponudbo bodo kratkočasile navijače, ki bodo tam čakali svoje favorite, in ostale obiskovalce.

Najboljši tekači bodo prejeli pokale, izdelane v Steklarni Hrastnik, in nagrade, ki jih podarjajo pokrovitelji. Vsi udeleženi pa prejmejo poleg majice, pijače in malice tudi nekaj manjših daril, ki jih prav tako podarjajo pokrovitelji.

V času Rudarskega maratona bodo v Zasavju popolnoma zaprte nekatere ceste, in sicer v Trbovljah:

  • od križišča Sušnik do Cementarne Trbovlje od 11.00 do 11.50 ure.
  • skozi Žabjek do Ajnzerja od 12.00 do 13.00 ure.
vir: trbovlje.si
vir: trbovlje.si

 

Ekipa Rudarskega maratona